Η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκλεισε τα σύνορα για όλους τους αλλοδαπούς για τη μετάλλαξη

H ανησυχία εντείνεται στην Ευρώπη για την μετάλλαξη Όμικρον, την ώρα που ο κόσμος συνεχίζει τον αποκλεισμό των νότιων χωρών της Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2.

Ισραήλ

Ετσι, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κλείνει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.

Ακόμη, ο κ. Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, που συνήθως γίνεται για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς, για τον ίδιο λόγο.

Το μέτρο μένει να εγκριθεί από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Ως αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της Όμικρον και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα.

Ως αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της Όμικρον και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν το πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί είναι εμβολιασμένο ή όχι. Διευκρίνισαν πάντως πως τρία από τα επτά πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ύποπτα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικά είναι έναντι της παραλλαγής Όμικρον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19.

«Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως η παραλλαγή είναι παρούσα σε σχεδόν όλες τις χώρες», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ στο τηλεοπτικό δίκτυο N12. Εκτίμησε πως «το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό», απέναντι στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπένετ.

Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα (της Κυριακής προς Δευτέρα). Είχε ήδη επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Αφρικής προχθές Παρασκευή.

Όσο για την τεχνολογία παρακολούθησης, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για την ανάσχεση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, αυτό που επιτρέπει είναι να εντοπίζεται κάθε τοποθεσία όπου κινήθηκε ο κάτοχός του τηλεφώνου, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ περιόρισε νωρίτερα φέτος το εύρος χρήσης της, έπειτα από προσφυγές οργανώσεων υπεράσπισης αστικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Ο εντοπισμός κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού σε διάφορες χώρες έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, επιδημιολόγοι τονίζουν πως τα μέτρα παίρνονται μάλλον αργά για να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον σε διεθνές επίπεδο.

Περί το 57% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, πράγμα το οποίο σημαίνει είτε πως έχει λάβει τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ή πως δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί πέντε μήνες αφότου έλαβε τη δεύτερη δόση.

Οι αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 8.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,3 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην ισραηλινή επικράτεια.

Στην Ευρώπη, η ΕΕ συνέστησε να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από τη Νότια Αφρική και άλλες έξι χώρες. Πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελβετία, απαγόρευσαν ήδη τις πτήσεις. Από σήμερα Κυριακή θα ισχύσει το ίδιο στη Ρωσία και από την Τρίτη στην Ισπανία.

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ήδη ότι θα επιβάλει υποχρεωτικές εξετάσεις και καραντίνα σε όλους όσοι φτάνουν στη χώρα. Παράλληλα, θα επανέλθει και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα, ένα μέτρο που είχε καταργηθεί.

Χθες, το υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της Covid-19 που φέρουν μεταλλάξεις συμβατές με την παραλλαγή B.1.1.529. Αυτά τα δύο «βρετανικά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον» σχετίζονται με «ένα ταξίδι στη νότια Αφρική», την περιοχή όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο στέλεχος.

Κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη Γερμανία

Οι ανακοινώσεις δεν σταμάτησαν εκεί: δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία, σε ταξιδιώτες που έφτασαν από τη Νότια Αφρική στο αεροδρόμιο του Μονάχου, ένα ύποπτο σε ταξιδιώτη στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, ένα επιβεβαιωμένο στην Ιταλία, σε ταξιδιώτη από τη Μοζαμβίκη, ένα κρούσμα στην Τσεχία σε εμβολιασμένη γυναίκα…

Την Παρασκευή, αφού στο Βέλγιο βρέθηκε θετική στην Όμικρον μια νεαρή γυναίκα που επέστρεψε στη χώρα από την Αίγυπτο μέσω Τουρκίας, η ευρωπαϊκή υγειονομική υπηρεσία εξέφρασε τον φόβο ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η νέα παραλλαγή είναι «υψηλός έως και πολύ υψηλός».

Στην Ολλανδία, 61 επιβάτες δύο πτήσεων που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή από το Γιοχάνεσμπουργκ βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 και τέθηκαν σε καραντίνα. Απόψε οι ολλανδικές υπηρεσίες υγείας γνωστοποίησαν ότι μεταξύ τους υπάρχουν «πιθανότατα» και κρούσματα της Όμικρον, όμως θα χρειαστούν περαιτέρω αναλύσεις για να το επιβεβαιώσουν.

Ελβετία

Η Ελβετία επέκτεινε σήμερα τα μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, επιβάλλοντας καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και το Μαλάουι, χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα.

Την Παρασκευή η Ελβετία είχε απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες, ενώ επέβαλε και περιορισμούς σε άλλες χώρες, όπως στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο. Από αυτές τις χώρες επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην Ελβετία μόνο οι Ελβετοί πολίτες και όσοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα ή στην ευρύτερη ζώνη Σένγκεν.

Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και το Μαλάουι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για την Covid-19 και, επιπροσθέτως, να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Δύο κρούσματα της Όμικρον εντοπίστηκαν επίσης στη Βαυαρία και την Ιταλία, όμως προς το παρόν η Ελβετία δεν επέβαλε περιορισμούς σε γειτονικές της χώρες.

Δανία

Η Δανία εντόπισε πιθανότατα τη νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, σε δύο άτομα που έφτασαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

«Οι υγειονομικές αρχές υποψιάζονται δικαιολογημένα ότι έχουμε τα πρώτα δύο κρούσματα της Όμικρον στη Δανία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε σες ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα κρούσματα θα επιβεβαιωθούν μόνο αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος.

Αυτή η παραλλαγή, που κρίνεται «ανησυχητική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει επίσης εντοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης» με την παραλλαγή Όμικρον, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, όπως η Δέλτα.

Σε όλες τις ηπείρους, η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο Μαλάουι.

ΗΠΑ: Συγχαίρουμε τη Νότιο Αφρική για τη διαφάνεια που επέδειξε

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχάρη χθες Σάββατο τη Νότια Αφρική για τη «διαφάνειά της» έναντι του υπόλοιπου κόσμου μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, ενώ η Πρετόρια διαμαρτύρεται καθώς αισθάνεται πως «τιμωρείται» και υφίσταται άδικη μεταχείριση, με τους πολίτες της να αντιμετωπίζονται σαν personae non gratae.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, του Άντονι Μπλίνκεν, με την νοτιοαφρικανή ομόλογό του, τη Ναλέντι Πάντορ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «εξήρε τους νοτιοαφρικανούς επιστήμονες για την ταχεία ταυτοποίηση της παραλλαγής Όμικρον», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ακόμη, εξήρε «την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για τη διαφάνειά της στη δημοσιοποίηση των πληροφοριών» για την παραλλαγή αυτή του SARS-CoV-2, η οποία «θα όφειλε να αποτελέσει παράδειγμα για τον κόσμο».

«Η Αφρική τιμωρείται»

Νωρίτερα χθες Σάββατο, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής έκρινε πως οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από αρκετές χώρες στους πολίτες της ισοδυναμούν με «τιμωρία της Νότιας Αφρικής για τις προηγμένες δυνατότητες που έχει όσον αφορά την αλληλούχηση του γονιδιώματος και την ικανότητά της να εντοπίζει γρηγορότερα τις νέες παραλλαγές» (24986399).

«Ενίοτε τιμωρούμαστε επειδή επιδεικνύουμε διαφάνεια και κάνουμε πράγματα γρήγορα», στηλίτευσε ο νοτιοαφρικανός ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα, η ομάδα του οποίου ανακάλυψε τη νέα παραλλαγή.

Σε διαμετρική αντίθεση με τη Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Κίνα πως περίμενε υπερβολικά μεγάλο διάστημα προτού μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο πληροφορίες κρίσιμης σημασίας για τον νέο κορονοϊό· η Ουάσινγκτον ερίζει πως εάν το Πεκίνο επεδείκνυε περισσότερη διαφάνεια, θα βοηθούσε να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι η ανάδυση αυτής της νέας παραλλαγής δείχνει ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει χωρίς εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και προέτρεψε να δοθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες.

Από τα τέλη του 2019 η Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5,18 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, με βάση μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο σε ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής – εξαιρούνται οι Αμερικανοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι. Ο Καναδάς, η Βραζιλία και πολλές αραβικές χώρες επέβαλαν επίσης περιορισμούς. Η Ιαπωνία θα θέτει σε καραντίνα 10 ημερών όλους τους ταξιδιώτες από αυτήν τη γεωγραφική ζώνη.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε ταξιδιώτες από αυτήν την περιοχή. Περιοριστικά μέτρα, όπως επιβολή καραντίνας, παίρνει και η Νότια Κορέα.

Έκρηξη κρουσμάτων στην Ευρώπη

Η εμφάνιση της Όμικρον σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη καταγράφει ήδη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και πολλές χώρες ενισχύουν τα μέτρα. Στην Ολλανδία, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία είδη θα κλείνουν στο εξής στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).

Οι ανησυχίες για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής οδήγησαν εξάλλου σε πτώση της τιμής του πετρελαίου ενώ και τα Χρηματιστήρια παγκοσμίως κλυδωνίζονταν την Παρασκευή.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως. Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής των ερευνών για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, εκτίμησε όμως ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί «πολύ γρήγορα» ένα εμβόλιο. Θεωρεί επίσης «εξαιρετικά απίθανη» τη μεγάλη διασπορά της παραλλαγής αυτής μεταξύ των εμβολιασμένων.

Η AstraZeneca, όπως και οι εταιρείες Pfizer/BioNTech, Moderna και Novavax εξέφρασαν τη σιγουριά ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή. Θα χρειαστούν «πολλές εβδομάδες» για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πόσο μεταδοτική και μολυσματική είναι η Όμικρον, προειδοποίησε ωστόσο την Παρασκευή ο ΠΟΥ.

Περίπου το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19. Όμως στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 5,6%. Στη Νότια Αφρική μόνο το 23,8% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Κολομβία: Παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κυβέρνηση της Κολομβίας θα παρατείνει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει ως την 28η Φεβρουαρίου μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού στη Νότια Αφρική, δήλωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας των Άνδεων, ο Ιβάν Ντούκε.

Το μέτρο «παρατείνεται λόγω (...) της κατάστασης ως προς την πανδημία και για να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα», είπε ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους, ο οποίος εκφράστηκε στην πόλη Μοντερία, στην επαρχία Κόρδομπα (νότια).

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμενόταν να τερματιστεί στα τέλη του Νοεμβρίου, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την Παρασκευή την παραλλαγή B.1.1.529 –ή Όμικρον– του SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική, «ανησυχητική παραλλαγή».

Ο εντοπισμός της παραλλαγής ώθησε πολλές κυβερνήσεις να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες του νότιου τομέα της ηπείρου.

Δεν εκτελούνται απευθείας πτήσεις μεταξύ Αφρικής και Κολομβίας, σημείωσε ο κ. Ντούκε, εξηγώντας πως οποιοδήποτε πρόσωπο ταξιδεύει από την ήπειρο προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής μετεπιβιβάζεται σε πτήσεις από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τις χώρες μέλη της ΕΕ, που έχουν ήδη επιβάλει μέτρα.

«Αυτό το μέτρο έχει το επιπρόσθετο στοιχεία της προστασίας όλων μας», πρόσθεσε.

Όποιος και όποια βρισκόταν στην Αφρική τις προηγούμενες 15 ημέρες και παρουσιάζει συμπτώματα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τις κολομβιανές αρχές και να τίθεται σε απομόνωση, συμπλήρωσε ο κ. Ντούκε.

Η Κολομβία έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 128.300 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 5 εκατ. και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Δειτε Επισης

Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Δεκαπεντάχρονος ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιερέα στο Σίδνεϊ
Νέο βίντεο από τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης εκτοξεύουν drones και πυραύλους
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης
Συγγραφέας μεταφέρει την αγωνία των πολιτών στο Ισραήλ-«Η πλειοψηφία δεν επιθυμεί απάντηση στο Ιράν»