Ο Ερντογάν κατηγορεί τώρα τους «Βαρόνους του χρήματος» για «σαμποτάζ» στην τουρκική λίρα

Νέο εχθρό φαίνεται ότι προσπαθεί να κατασκευάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που παρακολουθεί την τουρκική λίρα να κατρακυλά και τη δημοτικότητά του επίσης να παίρνει πτωτική πορεία.

Ο νέος εχθρός δεν είναι άλλος από τους «βαρόνους του χρήματος», όπως τους χαρακτήρισε, που επιτίθενται σύμφωνα με τον Ερντογάν στην οικονομία της Τουρκίας, κάνοντας σαμποτάζ. Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να επιδιώξει χαμηλότερο κόστος δανεισμού, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη και να επανορθώσει την εικόνα του πριν τις εκλογές του 2023.

Κι αν οι δηλώσεις του είχαν θετικό αντίκτυπο στους υποστηρικτές του, κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τις αγορές. Κι αυτό επειδή η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά έως και 4,5% και διαπραγματεύτηκε 4% χαμηλότερα. Μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες, το νόμισμα έχει χάσει το 1/5 της αξίας του.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Σμύρνη, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η πολιτική που ανακοίνωσε πρόσφατα δίνει προτεραιότητα στα χαμηλότερα επιτόκια, για να αυξήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Παγκόσμιοι βαρόνοι μας επιτίθενται»

Η κατακόρυφη πτώση της λίρας, τόνισε ο Ερντογάν, δεν έχει οικονομική βάση και είναι αποτέλεσμα οικονομικού σαμποτάζ, ενώ οι επιθέσεις οργανώνονται από «παγκόσμιους βαρόνους της πολιτικής και του χρήματος» όπως και τους εγχώριους υποστηρικτές τους, που θέλουν η Τουρκία να κρατήσει υψηλά τα επιτόκια.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε το νέο μας οικονομικό πρόγραμμα ό,τι κι αν κάνουν» τόνισε. Μία ημέρα νωρίτερα, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, υπό την προεδρία του Ερντογάν, κατέληξε ότι οι προκλήσεις για την αλλαγή πολιτικής είναι μία από τις απειλές που αντιμετωπίζει η ώρα, μαζί με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η εμμονή του Ερντογάν να μειώσει το κόστος δανεισμού με πληθωρισμό στο 20% έχει αβέβαιες επιπτώσεις.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί την ίδια τακτική που είχε με τον γαμπρό του Αλμπαϊράκ το 2018, όταν κατηγόρησαν ξένες δυνάμεις για προσπάθεια υπονόμευσης της οικονομίας της χώρας και περιόρισαν τις ανταλλαγές ξένων νομισμάτων των τραπεζών, με τις ξένες, για να ενισχύσουν το νόμισμα.

Απογοητευτικές οι δημοσκοπήσεις για τον Ερντογάν

Πλέον, βλέποντας και τις απογοητευτικές για τον ίδιο δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

Τα πειράματα του Ερντογάν γίνονται ενόψει του 2023, που θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές από τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου, υπέστη οδυνηρές ήττες στις δημοτικές εκλογές προ διετίας, χάνοντας σειρά από σημαντικές πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια.

Πλην των οικονομικών μεγεθών, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για τον Ερντογάν και στα δημοσκοπικά δεδομένα. Τα 2/3 του πληθυσμού δεν βλέπουν καμία ελπίδα για οικονομική βελτίωση τον επόμενο χρόνο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε προετοιμασία 19 ετών για τη νέα οικονομική πολιτική, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν όλα καλύτερα για εταιρείες και εργαζόμενους.

 

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα