Επαναφορά αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες, η κατάσταση παγκοσμίως

Πολλές χώρες έχουν επαναφέρει σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η νέα έξαρση της πανδημίας, Αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων άνευ προηγουμένου καταγράφεται στην Γερμανία.όπου μελετάται ενδεχόμενη επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η κυβέρνηση της Γαλλίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα ότι θα αρχίσουν να χορηγούνται αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλους τους ενηλίκους ανεξαίρετα. Η κατάσταση της πανδημίας παγκοσμίως είναι άκρως ανησυχητική.

Γερμανία

Η Γερμανία ξεπέρασε σήμερα Πέμπτη το τραγικό ορόσημο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο ομοσπονδιακός φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 351 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με το σύνολο των θανάτων να φθάνει τους 100.119. Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 75.961 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, που συντρίβει το ρεκόρ της προηγουμένης (66.884), με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να φθάνει πλέον τις 8.573.756.

Στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία εκφράζονται πλέον ολοένα πιο έντονα φόβοι πως τα νοσοκομεία απειλούνται με κορεσμό. Η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρνει, προτού καν αναλάβει τα καθήκοντά του, σε δύσκολη θέση τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, που θα πάρει το τιμόνι της χώρας τον Δεκέμβριο. Τα νοσοκομεία σε ορισμένα κρατίδια είναι ήδη αντιμέτωπα με "οξεία υπερφόρτωση", που καθιστά αναγκαία τη διακομιδή ασθενών αλλού, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Γκέρνοτ Μαρξ, πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας εντατικολογίας.

Ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών έφθασε τα 419,7 κρούσματα, επίπεδο που επίσης δεν έχει προηγούμενο. Σε πολλές περιοχές, έχουν επανέλθει σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί το λεγόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, το πιο σφοδρό από την εκδήλωσή της στη χώρα. Περί το 69% του πληθυσμού της Γερμανίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από αυτό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία (75%). "Η κατάσταση είναι σοβαρή", παραδέχθηκε χθες Τετάρτη ο Όλαφ Σολτς, ο σοσιαλδημοκράτης που θα αναλάβει νέος καγκελάριος, επικεφαλής συνασπισμού με τους πράσινους και τους φιλελεύθερους του FDP. Υποσχέθηκε να "κάνει το παν" για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός μοιάζει πάντως να απορρίπτει, τουλάχιστον άμεσα, την ιδέα του εθνικού lockdown, να προτιμά τη διεύρυνση της χρήσης του υγειονομικού πάσου, ειδικά στις συγκοινωνίες, και την επιβολή περιορισμών στους ανεμβολίαστους, για παράδειγμα ως προς την πρόσβασή τους σε χώρους που υποδέχονται κοινό. Η Γερμανία πρέπει να "μελετήσει" την ενδεχόμενη "επέκταση" του υποχρεωτικού εμβολιασμού, που ήδη ισχύει στον στρατό και προσεχώς θα είναι επιβεβλημένος για τους υγειονομικούς, σύμφωνα με τον κ. Σολτς. Θα αποδεσμευθεί εξάλλου ένα δισεκατομμύριο ευρώ για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Η απερχόμενη κυβέρνηση υπό την Άγγελα Μέρκελ παρέτεινε χθες, ως τον Απρίλιο του 2022, τις κρατικές ενισχύσεις στις εταιρείες που πλήττονται από κλεισίματα ή μείωση του τζίρου τους, καθώς και την επιδότηση της εργασίας με μειωμένο ωράριο, ή της μερικής ανεργίας.

Γαλλία

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα ότι θα αρχίσουν να χορηγούνται αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλους τους ενηλίκους ανεξαίρετα, καθώς και αυστηρότερους κανόνες για τη χρήση μασκών και το υγειονομικό πάσο, προκειμένου να καμφθεί το νέο κύμα μολύνσεων, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ. Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε χθες Τετάρτη ότι θα δώσει έμφαση στην εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων ως προς τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση και θα διευρύνει το πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικών δόσεων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί lockdown, μέτρο που επιβάλλεται για ακόμη μια φορά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το BFMTV και τη Figaro, το μεσοδιάστημα από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ως τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης θα μειωθεί από τους έξι μήνες στους πέντε, ενώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι βεβαιώσεις πως υποβλήθηκαν σε τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα θα είναι έγκυρες μόνο για μια ημέρα.

Οι αναμνηστικές δόσεις θα γίνουν προσεχώς υποχρεωτικές για την ανανέωση της εγκυρότητας του υγειονομικού πάσου - το οποίο είναι πλέον απαραίτητο στη Γαλλία για να επιτρέπεται να εισέλθει κανείς σε εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους, μουσεία και ευρύτερα χώρους που υποδέχονται κοινό -, σύμφωνα με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για να σχολιάσει τα δημοσιεύματα. Χθες Τετάρτη, οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν 32.591 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ οι ασθενείς με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) πλησιάζουν το όριο των 1.500 (είναι 1.483). Μέχρι χθες ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Γαλλία ανερχόταν σε 118.705 νεκρούς επί συνόλου 7,48 εκατ. μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Μεξικό:

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 336 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 4.287 κρούσματα του SARS-CoV-2. Με 293.186 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.872.263, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του αναγνωρίζουν πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Τουρκία

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 27.592 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 364.351 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 8.652.172. Οι θάνατοι άλλων 175 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 75.618 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην τουρκική επικράτεια. Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου, έχουν εμβολιαστεί πλήρως κάπου 50,19 εκατομμύρια άνθρωποι -από τον συνολικό πληθυσμό των 83 εκατ.-, ενώ 56,11 εκατ. έχουν λάβει την πρώτη δόση, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Ιράν

Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 95 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 4.813 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία έχει φθάσει από την εκδήλωσή της στην ιρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2020 τους 129.280 νεκρούς επί συνόλου 6.092.822 μολύνσεων. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ιρανικών νοσοκομείων βρίσκονται 3.375 ασθενείς με την COVID-19. Μέχρι χθες είχαν λάβει πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 κάπου 57,06 εκατομμύρια πολίτες, εξ αυτών 45,65 εκατ. δεύτερη και αναμνηστική 864.992, πάντα κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 273 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 12.930 κρούσματα του SARS-CoV-2. Με 613.339 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλέον φθάσει συνολικά τα 22.043.112ϊ η Βραζιλία παραμένει τρίτη παγκοσμίως στην κατάταξη βάσει του αριθμού των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

 

Δειτε Επισης

Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος