Ο ΟΗΕ απομακρύνει κατεπειγόντως τις οικογένειες υπαλλήλων του από Αιθιοπία

Ο ΟΗΕ θα απομακρύνει μέχρι την Πέμπτη τις οικογένειες των ξένων εργαζομένων του από την Αιθιοπία ενώ η Γαλλία κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν "χωρίς καθυστέρηση" από τη χώρα αυτή, όπου οι μάχες πλησιάζουν στην πρωτεύουσα, έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών της βόρειας επαρχίας Τιγκράι.

Ένα εσωτερικό έγγραφο των υπηρεσιών ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ζητά να οργανωθεί "η συντονισμένη εκκένωση" και να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες των ξένων υπαλλήλων του Οργανισμού θα φύγουν από την Αιθιοπία "το αργότερο μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2021".

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Αντίς Αμπέμπα, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τα μέλη της γαλλικής κοινότητας στην Αιθιοπία, τους ζήτησε να φύγουν αμέσως από τη χώρα. Πριν τη Γαλλία και άλλες χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Αιθιοπία.

Η γαλλική πρεσβεία, τονίζοντας ότι πήρε αυτήν την απόφαση λόγω "της εξέλιξης της στρατιωτικής κατάστασης", θα διευκολύνει την αποχώρηση των Γάλλων πολιτών με εμπορικές πτήσεις, κλείνοντας θέσεις ή, εάν παραστεί ανάγκη, νοικιάζοντας μια πτήση τσάρτερ.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, στην Αιθιοπία ζουν σήμερα περισσότεροι από 1.000 Γάλλοι. Ένας εργαζόμενος στην πρεσβεία είπε ότι μπορεί να φύγουν "εθελοντικά" και μέλη του προσωπικού της ή οι οικογένειές τους.

Ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Αχμέντ ανέπτυξε ομοσπονδιακό στρατό στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 στην επαρχία Τιγκράι για να καθαιρέσει τις τοπικές αρχές, που προέρχονταν από το Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (TPLF).

Η Αντίς Αμπέμπα κατηγορούσε το Μέτωπο ότι αψηφά την κεντρική εξουσία και ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικές βάσεις της περιοχής. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Αμπιι, ο οποίος είχε τιμηθεί με τον Νόμπελ Ειρήνης το 2019, ανακοίνωσε τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού και την κατάληψη της τοπικής πρωτεύουσας, της Μεκέλε. Όμως τον Ιούνιο μαχητές του TPLF ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας και συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους προς τις γειτονικές περιφέρειες Αμχάρα και Αφάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα