Πέμπτη 19 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Πανικός στην Άγκυρα λόγω της απότομης πτώσης της λίρας-Φωνάζει η αντιπολίτευση

  23/11/2021 18:52
Πανικός στην Άγκυρα λόγω της απότομης πτώσης της λίρας-Φωνάζει η αντιπολίτευση

Πανικός στην Άγκυρα λόγω της απότομης πτώσης της λίρας-Φωνάζει η αντιπολίτευση

  23/11/2021 18:52

Αναστάτωση στην Άγκυρα, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα έπειτα από την απότομη πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ μέσα σε ένα βράδυ. Ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε εκτάκτως με τον Διοικητή της Κεντρική Τράπεζας της Τουρκίας χωρίς να γίνει οποιαδήποτε δήλωση ενώ αρχηγοί κομμάτων έχουν ακυρώσει τα προγράμματά τους και ανακοίνωσαν έκτακτες συσκέψεις με τα επιτελεία των κομμάτων του για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία της χώρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν τελειώνει η κατρακύλα για την τουρκική λίρα-Νέο μαύρο ιστορικό ρεκόρ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ακύρωσε το πρόγραμμά του στις επαρχίες Γκαζιάντεπ και Σανλιούρφα και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του κόμματός του για αύριο.

Η αρχηγός του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ κάλεσε το Οικονομικό Επιτελείο στα Κεντρικά Γραφεία στις 18.00 σήμερα όπου θα αξιολογηθεί η δραστηριότητα στις αγορές και τα μέτρα που θα ληφθούν.

Ο πρόεδρος του Μελλοντικού Κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και την Μεράλ Ακσενέρ σήμερα μετά τις εξελίξεις στην οικονομία.

Θεμελιώδες πρόβλημα ο Ερντογάν, λέει ο Κιλιτστντάρογλου

Στο μεταξύ ‘θεμελιώδες πρόβλημα για την ασφάλεια της Τουρκίας’ αποκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτστντάρογλου έπειτα από τον οικονομικό απελευθερωτικό πόλεμο που κήρυξε με αποτέλεσμα την νέα απότομη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο “να κάνει τον καθήκον του ως άντρας”, δηλαδή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και με την αρχηγό του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν, απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο είπε: “Κύριε Ερντογάν, επιτέλους σταματήστε. Βυθιζόμαστε. Φτάνει πια. Δεν είναι Οικονομικός Απελευθερωτικός Πόλεμος αυτός”.

Το μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία

Η ιστορική άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας συνεχίζεται. Αξιολογώντας την απότομη απώλεια αξίας της τουρκικής λίρας και τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, ο οικονομολόγος Βεϊσέλ Ουλουσόι δήλωσε στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ ότι “η κατάσταση που βιώνει σήμερα η Τουρκία είναι μια νομισματική κρίση τρίτης γενιάς και δυστυχώς η χώρα μας είναι αφύλακτη, με άδειο ταμείο και σε μια οικονομικά ευάλωτη κατάσταση”.

“Στην τουρκική οικονομία, η οποία έχει βιώσει το μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία της Δημοκρατίας με τις διακυμάνσεις συναλλάγματος, το επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν έχει νόημα και οι άνθρωποι έχουν γίνει φτωχοί. Η κατάρρευση όχι μόνο κατέστρεψε το παρόν μας, αλλά πούλησε και το μέλλον μας”, ανέφερε.

Ο καθηγητής οικονομολόγος Γιαλτσίν Καράτεπε δήλωσε ότι “το εμπόριο έχει σταματήσει. Κανείς δεν θέλει να πουλήσει αγαθά. Γιατί θέλει να πουλήσει στην τιμή της επόμενης εβδομάδας. Τέτοια αβεβαιότητα δεν υπήρχε ούτε στην κρίση του 2001. Δεν είμαστε πλέον σε θέση να προβλέψουμε σε τι επίπεδο θα είναι οτιδήποτε σε μια ώρα στην Τουρκία”.

Για αστάθεια αγοράς προειδοποιεί η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας

Σε ασταθείς συνθήκες αγοράς, αναφέρεται ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας έπειτα από συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον διοικητή της Κεντρικής, προειδοποιώντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας δεν έχει καμία δέσμευση σχετικά με το επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας στο πλαίσιο του καθεστώτος κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες καθορίζονται από τη δυναμική της ελεύθερης αγοράς, τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης”.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι “παρατηρούνται μη υγιείς διαμορφώσεις τιμών στις αγορές συναλλάγματος, οι οποίες είναι μη ρεαλιστικές και εντελώς μακριά από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη», και οι εταιρείες και οι πολίτες προειδοποιήθηκαν για υπερβολικά ασταθείς συνθήκες της αγοράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας