Παρασκευή 3 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Το τελευταίο τανγκό Ερντογάν με Μέρκελ-Η «αγαπητή φίλη» και… το αμαξάκι του γκολφ

  16/10/2021 16:11
Το τελευταίο τανγκό Ερντογάν με Μέρκελ-Η «αγαπητή φίλη» και… το αμαξάκι του γκολφ

Το τελευταίο τανγκό Ερντογάν με Μέρκελ-Η «αγαπητή φίλη» και… το αμαξάκι του γκολφ

  16/10/2021 16:11

Με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε η καγκελάριος της γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε μία «αποχαιρετιστήρια», όπως έχει χαρακτηριστεί, επίσκεψή της στην Τουρκία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία στην περιοχή Ταράμπια της Κωνσταντινούπολης και είχε διάρκεια μία ώρα.

Μετά τη συνάντηση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, Ερντογάν και Μέρκελ βγήκαν στο μπαλκόνι και συνομίλησαν εκεί για λίγο.

Ο τούρκος πρόεδρος παρέθεσε γεύμα στη γερμανίδα καγκελάριο, ενώ οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου όπου, μεταξύ άλλων, ο πρώτος τη χαρακτήρισε ως «αγαπητή φίλη».

Επίσης, στην τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελαρίου, οι δυο τους επιβιβάστηκαν σε ένα αμαξάκι γκολφ και επισκέφθηκαν την περιοχή της παραλίας όπου βρίσκεται η προεδρική κατοικία, όπου απηύθυναν χαιρετισμό σε ντόπιους και ξένους δημοσιογράφους.

4036325352284114 image

Ο συμβολισμός

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε φροντίσει να δώσει τη δέουσα σημασία στην επίσκεψη της Μέρκελ, η οποία -αν και ορίζεται ως επίσκεψη εργασίας και όχι επίσημη- περιγράφηκε από τούρκους αξιωματούχους ως ένδειξη για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή.

«Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, ενώ θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας της ΕΕ καθώς και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα» είχε σημειώσει το τουρκικό υπ. Εξωτερικών στο Γερμανικό Πρακτορείο, πριν την άφιξη της καγκελαρίου.

Στην ατζέντα, επίσης, ήταν ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Η Sabah σημείωσε ότι Ερντογάν και Μέρκελ μετρούν περίπου δύο δεκαετίες «στενής συνεργασίας». Η Hurriyet ανέφερε ότι η συνάντηση κράτησε πάνω από μία ώρα και ακολούθησε γεύμα των δύο.

Η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να παραμείνει καγκελάριος και πέρα από τη λήξη της παρούσας τετραετούς θητείας της, δηλαδή μετά την ορκωμοσία της νέας Μπούντεσταγκ που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου και  θα γίνει, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ στις 26 Οκτωβρίου. Όμως, μετά από αυτήν την ημερομηνία θα είναι υπηρεσιακή καγκελάριος.

Ως εκ τούτου το γεγονός ότι έσπευσε στην Τουρκία στο τελευταίο της ταξίδι στο εξωτερικό πριν αποχαιρετήσει 16 χρόνια καγκελαρίας, είναι από μόνο του σημαντικό.

4036325546511584 image

Τι προσδοκά ο Ερντογάν

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν εξέφρασε την προσδοκία «το επιτυχημένο έργο που επιτελέσαμε με την κ. Μέρκελ να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και με τη νέα κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη σημερινή συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν λεπτομερώς τα θέματα της κοινής ατζέντας, ειδικά τις διμερείς σχέσεις. «Η τουρκική κοινωνία στη Γερμανία αποτελεί την πιο σημαντική κοινωνική πτυχή των σχέσεών μας, αποτελεί τον κοινό μας πλούτο» είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό μάλιστα, χαρακτήρισε τον ρατσισμό, το Ισλάμ, την ξενοφοβία και τις διακρίσεις ως τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία στην Ευρώπη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η κ. Μέρκελ θα συμβάλει σημαντικά στην τουρκογερμανική φιλία στο μέλλον» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις γερμανικές κυβερνήσεις, λέγοντας:

«Αν δεν υπήρχαν κυβερνήσεις συνασπισμού, οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας θα μπορούσαν να είχαν φτάσει σε καλύτερο σημείο. Οι κυβερνήσεις συνασπισμού δυσκολεύουν πάντα τη δουλειά».

4036325996900906 image
4036326081456158 image
4036326148070720 image
4036326227009756 image

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας