Στο στόχαστρο ο εκλεκτός της Μέρκελ μετά την ήττα του-Βγήκαν... μαχαίρια

Tα «μαχαίρια» βγήκαν στην συνεδρίαση των προεδρείων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Βλέποντας τους Σοσιαλδημοκράτες να αναδεικνύονται πρώτη δύναμη στις χθεσινές ομοσπονδιακές εκλογές, τα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών στρέφουν τα βέλη τους προς τον εκλεκτό της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ.

Αλλά και στο προεδρείο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που συνεδριάζει από το πρωί, ο επικεφαλής του κόμματος, Μάρκους Ζέντερ, πήρε σαφείς αποστάσεις από τον υποψήφιο για την Καγκελαρία με την Χριστιανική Ένωση.

Ένας συνασπισμός της Τζαμάικα «δεν πρέπει να συσταθεί με οποιοδήποτε τίμημα», φέρεται να είπε ο Μάρκους Ζέντερ... αδειάζοντας τον Άρμιν Λάσετ, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Ο Λάσετ εξέφρασε την επιθυμία να γίνει Καγκελάριος σχηματίζοντας κυβέρνηση Τζαμάικα, δηλαδή να ενώσει τις δυνάμεις του με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Μόνο που δεν είχε λογαριάσει τους Βαυαρούς εταίρους του, τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Η αιτία όλων των κακών θα πρέπει να αναζητηθεί στους Χριστιανοδημοκράτες και φυσικά στον Άρμιν Λάσετ.

Η πορεία του Λάσετ, η εκστρατεία του αλλά και ως υποψήφιος για την Καγκελαρία είχε «αδυναμίες»,  δήλωσε το πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος (CSU), Αλεξάντρ Ντομπρίντ, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Die Welt».

Την ίδια ώρα, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, πήρε πίσω μία δήλωση που φέρεται να έκανε χθες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Η Χριστιανική Ένωση έχει «σαφή κυβερνητική εντολή»», είχε δηλώσει, όπως υποστηρίζουν οι εφημερίδες «Bild» και «Die Welt», κάτι που σήμερα το διαψεύδει κατηγορηματικά, όπως υποστηρίζουν πηγές του προεδρείου του CDU.

Όταν ο Λάσετ έριχνε φανερά το ψηφοδέλτιό του, προκαλώντας σάλο

Είχε «χτίσει» την προεκλογική του πορεία με... γκάφες. Και στο παρά ένα των εκλογών, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, ολοκλήρωσε την «κούρσα» τηρώντας το έθιμο (της γκάφας).

Ο λόγος για τον Άρμιν Λάσετ, που ακόμη και την ώρα της ψηφοφορίας δεν απέφυγε το λάθος, προκαλώντας σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χαμογελαστός και μασκοφόρος, ο συντηρητικός υποψήφιος, που με τα πολλαπλά του λάθη προκάλεσε ρήγμα στη δημοτικότητά του, εμφανίστηκε στο εκλογικό κέντρο την Κυριακή για να ρίξει την ψήφο του. Ωστόσο κι εκεί δεν κατάφερε να αποφύγει ένα νέο ατόπημα, ρίχνοντας το ψηφοδέλτιό του έχοντας το διπλώσει ανάποδα με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται έτσι  τι είχε ψηφίσει.

Πέραν του κωμικού στοιχείου, το λάθος του παραλίγο να πάρει συνταγματικές διαστάσεις, καθώς πολλοί θεωρούν ότι παραβιάστηκε η αρχή της μυστικότητας, τουλάχιστον μέχρι την αποχώρηση του υποψηφίου από το εκλογικό κέντρο.

Ωστόσο η ψήφος του διεσώθη, σε αντίθεση με το προφίλ του. Κι αυτό επειδή σύμφωνα με τον επίτροπο των εκλογών, ο Λάσετ ψήφισε, όπως ήταν αναμενόμενο, το κόμμα του. Ω εκ τούτου, δεν θεωρήθηκε ότι υπάρχει κάποια επιρροή στην ψηφοφορία.

Ο Λάσετ, όπως φάνηκε έδωσε και τις δύο ψήφους του στους Χριστιανοδημοκράτες του CDU. «Πάλι καλά» σχολίασαν κάποιοι, μάλλον πικρόχολα. Οι εκπρόσωποι του υποψηφίου προς το παρόν τηρούν σιγή ιχθύος, ωστόσο δεν μπορούν να περιορίσουν τα σκωπτικά σχόλια εις βάρος του. Μάλιστα, εφημερίδες στη Γερμανία σχολιάζουν ότι ακόμη κι ένας μαθητής ξέρει ότι η ψήφος του πρέπει να είναι απολύτως εμπιστευτική...

Η έφεση του Λάσετ στις γκάφες διεφάνη από νωρίς. Τον Ιούλιο, επισκεπτόμενος γερμανική πόλη που είχε καταστραφεί από τις φονικές πλημμύρες, συνελήφθη από την κάμερα να γελάει.

Δειτε Επισης

Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ