Θρίλερ στη Γερμανία-Αναποφάσιστος ένας στους τρεις μια μέρα πριν τις εκλογές

Λιγότερο από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι τρεις βασικοί ανθυποψήφιοι, ήτοι ο Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU - CSU), ο Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων προσπαθούν να κερδίσουν ένα μέρος μόλις από την τεράστια δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που αγγίζει, περίπου, το 35% των Γερμανών πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το τέλος εποχής της Μέρκελ, οι πιθανοί διάδοχοι και πώς επηρεάζεται η Κύπρος

Και οι τρεις βασικοί ανθυποψήφιοι για την Καγκελαρία αποφάσισαν να απευθύνουν την τελευταία τους προεκλογική εκστρατεία μακριά από το Βερολίνο, και συγκεκριμένα στο Μόναχο, την Κολονία και το Ντίσελντορφ , την ώρα που στη γερμανική πρωτεύουσα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Γερμανίας βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την προστασία του περιβάλλοντος με επικεφαλής την γνωστή και αμφιλεγόμενη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τουνμπεργκ.

Η προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και των τριών μεγαλύτερων κομμάτων καθώς είναι ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία και θεωρείται προτεραιότητα και από τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Γερμανία επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες με αποτέλεσμα 180 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους κυρίως στην δυτική Γερμανία κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

“Αυτές οι εκλογές αφορούν στην κλιματική αλλαγή” δήλωσε η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. “Χρειαζόμαστε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το περιβάλλον” δήλωσε χαρακτηριστικά προσπαθώντας να κερδίσει ό,τι μπορεί, 48 ώρες πριν την λήξη μιας προεκλογικής περιόδου που χαρακτηρίζεται επιεικώς ως καταστροφική για το κόμμα των Πρασίνων.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών και νυν υπουργός Οικονομικών της χώρας Όλαφ Σολτς, στην τελευταία του προεκλογική ομιλία, αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα ακόμα βασικό ζήτημα που απασχολεί σχεδόν την πλειονοψηφία των Γερμανών ψηφοφόρων. Δηλαδή το τεράστιο, για τα γερμανικά δεδομένα, κόστος ενοικίασης οικίας. Ο κ. Σολτς υπογράμμισε ότι σήμερα σε πολλές γερμανικές πόλεις κατασκευάζονται περισσότερα από 800.000 διαμερίσματα μέσα σε ένα χρόνο με σκοπό να παραδοθούν σε χαμηλές τιμές ώστε να επανέλθει σε λογικά πλαίσια το ποσοστό προσφοράς και ζήτησης.

Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε επίσης και στους συνταξιούχους υποσχόμενος ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ προσπαθώντας να κερδίσει μερικούς από τους ψηφοφόρους των Πρασίνων, υπενθύμισε ότι στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης στο οποίο οι Πράσινοι έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους δεν έχουν καταφέρει να επενδύσουν σε καμία περίπτωση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την πλευρά της η απερχόμενη σιδηρά καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να αποκλείσει ένα ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού Rot-rot-grün, Rot-grün-rot, Grün-rot-rot ήτοι: R2G, λέγοντας ουσιαστικά ότι κάτι τέτοιο θα απειλούσε τη σταθερότητα της χώρας. Ωστόσο στην προεκλογική εκστρατεία έγινε πολύς λόγος για την πιθανότητα διανομής ευρωπαϊκών κεφαλαίων και ελάχιστος λόγος για το πώς η ΕΕ θα μπορέσει να κερδίσει χρήματα. Θα γίνει μια ένωση χρέους, όπως καταγγέλλουν τα κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα ή μια ένωση ανάπτυξης όπως ζητούν, έστω εμμέσως, κάποια κόμματα αριστερά της Χριστιανικής Ένωσης;

Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών απάντησε. Οραματίζεται μια ΕΕ που θα υπερασπίζεται τη μεσαία τάξη, θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και θα ενισχύσει τις προτάσεις για μια κοινή αμυντική πολιτική για την ΕΕ.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία ενδέχεται να διαρκέσουν μήνες, και μέχρι τότε, όταν δηλαδή ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν θα ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, οι συσχετισμοί είναι αδύνατον να προβλεφθούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
LIVE: Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Δεκαπεντάχρονος ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιερέα στο Σίδνεϊ
Νέο βίντεο από τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης εκτοξεύουν drones και πυραύλους
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης
Συγγραφέας μεταφέρει την αγωνία των πολιτών στο Ισραήλ-«Η πλειοψηφία δεν επιθυμεί απάντηση στο Ιράν»
Ποιος είναι ο ιερέας που μαχαιρώθηκε σε live σύνδεση στο Σίδνεϊ και γιατί προκλήθηκαν επεισόδια για χάρη του
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή οδηγούν σε πτώση τιμών πετρελαίου
«Ναι» στα αντίποινα από Ισραήλ, «όχι» σε κλιμάκωση-«Δεν θέλουμε εντάσεις, αλλά θα απαντήσουμε», προειδοποιεί το Ιράν