Αποκάλυψη Washington Post-Ζήτησαν 14 εκατ. για να φτιάξουν μεταδοτικότερους κορωνοϊούς

Έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών και ανεξάρτητων υγειονομικών οργανώσεων, που ενισχύει το σενάριο «διαρροής» του κορονοϊού από εργοστάσιο της Ουχάν στην Κίνα, δημοσιεύει η «Washington Post», δίνοντας νέα διάσταση στις θεωρίες για την «καταγωγή» του SARS-CoV-2.

Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα, 18 μήνες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν προγραμμάτιζαν να σχεδιάσουν γενετικά τροποποιημένους κορωνοϊούς με στόχο να κάνουν πειράματα σε νυχτερίδες. Μάλιστα, οι τροποποιημένοι κορωνοϊοί είχαν ως στόχο να προσβάλλουν ευκολότερα τους ανθρώπους, ώστε κατά τη διάρκεια των ερευνών οι ειδικοί να εκτιμήσουν τον κίνδυνο των κορωνοϊών, να μελετήσουν τρόπους αποφυγής εξάπλωσης και να αναπτύξουν εμβόλια για τις νυχτερίδες ενάντια στον ιό.

Οι επιστήμονες κατέθεσαν σχετικό αίτημα χορηγίας των πειραμάτων το 2018 στην Υπηρεσία Σχεδιασμού Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών (DARPA) που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ -υπεύθυνη για την ανάπτυξη των αναδυόμενων τεχνολογιών για χρήση από το στρατό-, η οποία όμως αρνήθηκε την πρόταση. Η DARPA αρνήθηκε να χορηγήσει το ποσό των 14 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω ανησυχιών για την έρευνα, κατά την οποία ο ιός θα γινόταν πιο μεταδοτικός και περισσότερο παθογόνος. «Είναι ξεκάθαρο ότι το πρότζεκτ θα έθετε σε κίνδυνο τις τοπικές κοινότητες», ανέφερε η Υπηρεσία, σημειώνοντας πως η ερευνητική ομάδα δεν είχε εξετάσει ενδελεχώς τους κινδύνους της ενίσχυσης ενός ιού ή της απελευθέρωσης κάποιου εμβολίου από αέρος.

Η πρόταση χρηματοδότησης είχε γίνει από τον Βρετανό ζωολόγο Πίτερ Νάσζακ, της συμμαχίας «EcoHealth» με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία και συνεργάστηκε στενά με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν. Τις λεπτομέρειες της προτεινόμενης έρευνας δημοσίευσε η «Drastic Research», μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που ερευνά την προέλευση της πανδημίας, ενώ τα στοιχεία επιβεβαίωσε Αμερικανός πρώην αξιωματούχος επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Δειτε Επισης

Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»