Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν-«Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν»

Νέες αιχμές στη νυν κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και, προσωπικά, στον Τζο Μπάιντεν, άφησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν ανέφερε πως συνεργάστηκε πολύ καλά με προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ, ωστόσο η σχέση του με τον Μπάιντεν «δεν ξεκίνησε καλά».

«Αυτό που επιθυμώ για δυο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία και οι ΗΠΑ, είναι να έχουν φιλικές σχέσεις και να μην είναι αντίπαλοι. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι πολύ καλή. Με βάση τη δουλειά 19 χρόνων σαν πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκίας, μπορώ να πω πως τώρα, δυστυχώς, δεν περνάμε τις καλύτερες δυνατές στιγμές στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ» ανέφερε ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Συνεργαστήκαμε καλά με τον Τζορτζ Μπους Jr, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν μπορώ να πω πως ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν».

Ακόμη, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως προσφέρει όπλα σε τρομοκράτες στη Συρία και επιτέθηκε στην Ουάσινγκτον για τον μεγάλο αριθμό όπλων που άφησε ο αμερικανικός στρατός, εγκαταλείποντας το Αφγανιστάν. «Οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώσουν το τίμημα γι' αυτό» ανέφερε.

Τέλος, πρόσθεσε πως η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της συμφωνίας με τη Μόσχα για τους S-400. «Δεν μπορώ να πω ότι μια υγιής διαδικασία διέπει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις… Αγοράσαμε F-35, πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας δόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει καταρχάς να το διευθετήσουν αυτό. Για εμάς, η υπόθεση των (ρωσικών πυραύλων) S-400 έχει διευθετηθεί. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πίσω. Οι ΗΠΑ πρέπει να το κατανοήσουν (…). Εμείς, ως Τουρκία, είμαστε ειλικρινείς, όμως οι ΗΠΑ δυστυχώς δεν ήταν και δεν είναι», τόνισε ο Τούρκος προεδρος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο