Υπέκυψε στις πιέσεις Ερντογάν η Κεντρική Τράπεζα και μείωσε τα επιτόκια

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη ύστερα από μήνες πίεση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να πραγματοποιήσει βουτιά.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 1,1 %, έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις 3.30 ώρα Κύπρου GMT, αφού η τράπεζα ανακοίνωσε ότι μειώνει το επιτόκιο δανεισμού για μια εβδομάδα στο 18% από 19%, μια απόφαση που εξέπληξε τους αναλυτές.

Η κίνηση αυτή έρχεται, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο 19,25% τον Αύγουστο, και καταδεικνύει πόσο μεγάλη πίεση υφίσταται η Κεντρική Τράπεζα από τον Ταγίπ Ερντογάν. Η εκτίμηση του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg ήταν ότι το επιτόκιο θα διατηρηθεί αμετάβλητο, αν και ένας οικονομολόγος προέβλεψε μείωση του κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τους προηγούμενους μήνες, ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τα επιτόκια ως «μητέρα και πατέρα κάθε κακού» και τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι θα έπρεπε να μειωθούν για να ακολουθήσει χαμηλότερος πληθωρισμός, μια θέση που είναι ενάντια στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική. Η λίρα έχει χάσει περίπου το 15% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις αρχές του 2021.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου είπε στους επενδυτές ότι οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να μειωθούν τους επόμενους μήνες. Πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα εξετάσει τώρα τον «βασικό» πληθωρισμό - ο οποίος είναι κάτω από το 17% μετά την αφαίρεση των ασταθών στοιχείων, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα - για μελλοντικές αποφάσεις σε σχέση με τα επιτόκια.

«Ο κ. Καβτσιόγλου είχε κτίσει κάποια αξιοπιστία, αν και από χαμηλή βάση, τους τελευταίους έξι μήνες», σχολίασε ο Jason Tuvey της εταιρείας Capital Economics.

«Αλλά η σημερινή κίνηση το έχει πλέον καταστρέψει και κάθε εναπομένοντα αντίληψη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Τουρκία θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού της χώρας», υπογράμμισε.

Η πίεση στον επικεφαλής της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να προέρχεται και από «αυτό που συνέβη με τους προηγούμενους διοικητές της τράπεζας, οι οποίοι αψήφησαν τον Πρόεδρο Ερντογάν», πρόσθεσε ο κ. Tuvey.

Ο Καβτσιόγλου είναι ο τέταρτος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας από το 2019 αφού ο Ερντογάν απέλυσε τρεις κεντρικούς τραπεζίτες επειδή είτε αύξησαν το κόστος δανεισμού είτε δεν το μείωσαν αρκετά γρήγορα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα