Συγκλονίζουν οι εικόνες από την Υεμένη-Αντάρτες Χούτι εκτελούν δημόσια εννέα ανθρώπους

Οι αντάρτες Χούτι εκτέλεσαν δημόσια εννέα ανθρώπους το περασμένο Σάββατο, με την κατηγορία της συμμετοχής τους στην αεροπορική επιδρομή δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο ενός ανώτατου αξιωματούχου της οργάνωσής τους πριν από τρία χρόνια.

Οι δημόσιες εκτελέσεις διά πυροβολισμού πραγματοποιήθηκαν στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες πρωτεύουσα Σαναά, σύμφωνα με τους Χούτι, που έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες από την εκτέλεση.

Οι Χούτι προχώρησαν στις εκτελέσεις παρά τις συνεχείς εκκλήσεις το τελευταίο διάστημα από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων και δικηγόρους στην Υεμένη.

Οι αντάρτες υποστηρίζουν πως οι εννέα εκτελεσθέντες δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Εξήντα πολίτες στη λίστα εκτέλεσης στην Υεμένη

Οι εννέα άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον βάρβαρο τρόπο συγκαταλέγονται στη λίστα περισσοτέρων των 60 πολιτών που οι αντάρτες στην Υεμένη κατηγορούν για συμμετοχή στην επίθεση σε βάρος του Σαλέχ Αλ Σαμάντ, τον Απρίλιο του 2018.

Μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγεται ο τέως Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι χωρών της Δύσης, αλλά και του Ισραήλ και του Περσικού Κόλπου.

Καταδικάζει την επίθεση ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε απερίφραστα τις εκτελέσεις των Χούτι.

«Ο γενικός γραμματέας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την κίνηση των Χούτι που εκτέλεσαν χθες εννέα άτομα, ένας από τους οποίους φέρεται να ήταν ανήλικος, και καταδικάζει έντονα τέτοιες ενέργειες, που είναι αποτέλεσμα δικαστικών διαδικασιών που δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις μιας δίκαιης δίκης υπό το διεθνές δίκαιο», σημείωσε εκπρόσωπος του Γκουτέρες την Κυριακή.

Το αεροπορικό πλήγμα τον Απρίλιο του 2018 εναντίον του Σάλεχ αλ Σαμάντ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακόμη έξι άνθρωποι στην επαρχία Χοντάιντα (δυτικά). Την ευθύνη για την επιδρομή ανέλαβε η Σαουδική Αραβία.

«Οι ήρωες της Βασιλικής Αεροπορίας έβαλαν στο στόχαστρο τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης των Χούθι, τον Σάλεχ αλ Σαμάντ, με επιτυχία», είχε αναφέρει τότε ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ, πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Σαλμάν, μέσω Twitter. Είχε προσθέσει πως την επίθεση επέβλεψε προσωπικά ο αδελφός του, ο πρίγκιπας διάδοχος, μετά τις απειλές του Σάλεχ αλ Σαμάντ ότι θα κλιμακώνονταν οι επιθέσεις με πυραύλους εναντίον του βασιλείου.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη

Οι Χούτι πολεμούν για τον έλεγχο της Υεμένης με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό το Ριάντ, που επενέβη στη σύρραξη στα τέλη του Μαρτίου 2015, για να ανακόψει την προέλαση των σιιτών ανταρτών.

Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, ενώ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Αφότου άρχισε η σαουδαραβική επέμβαση, ο Σάλεχ αλ Σαμάντ ήταν το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος των Χούτι που σκοτώθηκε.

Οι αντάρτες, που ορκίστηκαν να εκδικηθούν τον θάνατό του, εκτοξεύουν συχνά βαλλιστικούς πυραύλους και στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στα οποία τοποθετούν εκρηκτικά, εναντίον του βασιλείου.

Στις 5 Σεπτεμβρίου εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι, που αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας του Ριάντ, αλλά τα συντρίμμια τραυμάτισαν δύο παιδιά και προκάλεσαν ζημιές σε 14 σπίτια, στο ανατολικό τμήμα του βασιλείου.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα