Στήριξη στη Γαλλία από ΥΠΕΞ της ΕΕ για AUKUS-Εν αναμονή της επικοινωνίας με Μπάιτεν

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στη Γαλλία στην κρίση που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του ΗΒ και των ΗΠΑ και η συνεπακόλουθη ακύρωση της διμερούς σύμβασης του Παρισιού με την Καμπέρα για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.
 
Οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη – στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ -, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία» και την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, είπε ο κ. Μπορέλ στον Τύπο.
 
Ολα δείχνουν ότι πολλά θα κριθούν από την τηλεφωνική συνομιλία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Τζο Μπάιντεν κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού προέδρου -αίτημα που… δίκην καψονιού δεν έγινε αμέσως αποδεκτό από το Μέγαρο των Ηλυσίων αλλά μετατέθηκε για «τις επόμενες μέρες»- εξαρτάται το μέλλον των ταραγμένων γαλλο-αμερικανικών σχέσεων, με αφορμή την κρίση των υποβρυχίων στον Ινδο-Ειρηνικό.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής προεδρίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV ότι η επικείμενη συνομιλία Μακρόν-Μπάιντεν θα αποτελέσει ευκαιρία να διεξαχθεί ένας διάλογος «περισσότερο στρατηγικός παρά εμπορικός» ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που θα αποτελέσει ευκαιρία να πάνε μπροστά οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών. «Ο πρόεδρος Μακρόν θα ζητήσει διευκρινίσεις και θα καλέσει τον πρόεδρο Μπάιντεν να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτή τη μείζονα ρήξη εμπιστοσύνης», τόνισε ο Ατάλ.
 
Ο εκπρόσωπος του Ελιζέ έκανε λόγο για «στιγμή-σοκ και θεμιτή οργή» της Γαλλίας όταν πληροφορήθηκε πως οι Αυστραλοί αθετούν το συμβόλαιο αγοράς 12 συμβατικών υποβρυχίων από τα γαλλικά ναυπηγεία για να προτιμήσουν τα 8 πυρηνοκίνητα των Αγγλοαμερικανών. Μολονότι δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να βρει ένα μονοπάτι συνεννόησης με τους εταίρους της, πρόσθεσε με νόημα ότι «χωρίς εμπιστοσύνη τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει».
 
Ο Ατάλ αποκάλυψε ακόμη ότι η Γαλλία θα ζητήσει αποζημιώσεις από την Αυστραλία βάσει ρητρών που είχαν υπογραφεί στο συμβόλαιο παραγγελίας των 56 δισ., χωρίς να αποκαλύψει το ποσό που θα ζητήσει το Παρίσι. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι τα ναυπηγεία Naval Group δεν θα υποστούν σημαντική ζημιά επειδή το καρνέ των παραγγελιών τους είναι γεμάτο τα επόμενα χρόνια. Στα κρίσιμα επόμενα 24ωρα οι πρέσβεις της Γαλλίας σε ΗΠΑ και Αυστραλία θα παραμείνουν στο Παρίσι, όπου ανακλήθηκαν την Παρασκευή από τον ΥΠΕΞ Λε Ντριάν, τη «σκληρότερη» ως τώρα φωνή των γαλλικών αντιδράσεων («πισώπλατη μαχαιριά», «σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης» κ.ά.).
 
Η παρθενική του συνάντηση με τη Λιζ Τρας στον ΟΗΕ αναμένεται εκρηκτική, καθώς η νέα επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις προτιμά το μαστίγιο από το καρότο του Τζόνσον, δηλώνοντας στην «Telegraph» πως από εδώ και στο εξής η Βρετανία δεν θα διστάσει να συμπεριφέρεται «ξεροκέφαλα» προς χάριν των συμφερόντων της. Οσο για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, έχουμε ήδη νέες αναζωπυρώσεις εξαιτίας της AUKUS. Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε την αντι-κινεζική συμφωνία «πολύ επικίνδυνη ενέργεια, που θα κλιμακώσει την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή». Ταυτόχρονα, η Ιαπωνία βυθίζεται καθημερινά σε έναν μιλιταριστικό πυρετό, πρωτόγνωρο στα μεταπολεμικά χρονικά.
 
Σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Guardian», o Iάπωνας υπουργός Αμυνας, Νομπούο Κίσι, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μιλήσουν ανοιχτά κατά της στρατιωτικής επέκτασης της Κίνας στις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή και να στηρίξουν την πολιτική ανάσχεσής της. Παράλληλα, η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί με αξιώσεις το πρωθυπουργικό αξίωμα στην Ιαπωνία, η δελφίνος του Φιλελεύθερου Κόμματος, Σανάε Τακαΐτσι, υποσχέθηκε πως αν κερδίσει την εσωκομματική μάχη θα εγκαταστήσει για πρώτη φορά στην Ιαπωνία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δειτε Επισης

Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση