AUKUS: Κινήσεις τακτικής και σκληρή γλώσσα από το Παρίσι-Σε τι προσβλέπει ο «μεγάλος χαμένος» της συμφωνίας

Τα απόνερα της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου δεν λένε να καταλαγιάσουν. Για την ακρίβεια, η στρατηγική συνεργασία AUKUS κατέστησε σαφές ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παρακάμπτει. Για την ακρίβεια την παρέκαμψε στην υπόθεση του Ειρηνικού.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Γηραιά Ήπειρο που έχουν υιοθετήσει μία ηπιότερη αντιμετώπιση της Κίνας, η Ουάσινγκτον υιοθετεί μια πολύ πιο επιθετική προσέγγιση. Όπως και ο προηγούμενος, έτσι και ο τωρινός Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί την Κίνα την μεγάλη απειλή για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι Βρυξέλλες τηρούν πιο επιφυλακτική στάση, κάτι που έχει προκαλέσει τη δυσφορία της Ουάσινγκτον.

Όπως και να έχει, το Παρίσι είναι ο μεγάλος χαμένος, καθώς η Αυστραλία έκανε στροφή και ακυρώνει τη γιγαντιαία παραγγελία 12 συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, την οποία ο πρόεδρος Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί. Το Παρίσι, λοιπόν, δεν φαίνεται διατεθειμένο να παραδώσει τα όπλα αμαχητί. Η ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών στην Ουάσινγκτον και στην Καμπέρα ήταν η πρώτη, αλλά από ό,τι φαίνεται όχι και η μοναδική αντίδραση.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το Παρίσι επανάφερε στο προσκήνιο την πρόταση για αμυντική-στρατηγική αυτονόμηση της ΕΕ από την αμερικανική ομπρέλα με στόχο να περιοριστεί η εξάρτησή της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αμυντικό και κατ’ επέκταση στο πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο.

Η Γαλλία κατέστησε σαφές ότι οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία έχουν περιέλθει σε κρίση. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση» που προκλήθηκε από τον τορπιλισμό αυτής της συμφωνίας, καταγγέλλοντας «τα ψέματα… τη διπλοπροσωπία… και τη σοβαρή διάρρηξη εμπιστοσύνης» και την «περιφρόνηση» εκ μέρους των συμμάχων της Γαλλίας. Ο Λε Ντριάν τόνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ακόμα συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του για το επίμαχο ζήτημα. Το Παρίσι σε μια κινηση τακτικής προσεγγίζει την Ινδία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε με με τον Ινδό ομόλογο του να συνεργαστούν σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης».

Σχετικά με το σύμφωνο AUKUS ρωτήθηκε και ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Μπάουερ, στο πλαίσιο Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Ο ναύαρχος Μπάουερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υπόθεση «δεν επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ», αλλά οι Γάλλοι, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας διέβλεψε, πάντως ότι αυτό που συνέβη θα έχει επιπτώσεις στον καθορισμό της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ, χωρίς πάντως να φτάσει στο σημείο να μιλήσει για αποχώρηση της Γαλλίας από τη Συμμαχία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Παρίσι θα αποφύγει να κινηθεί μονομερώς. Στόχος του είναι να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευρωαμερικανικό.

Σε μία προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν ότι θεωρούν τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας». Ανάλογες κατευναστικές κινήσεις έκανε και η Αυστραλία. Το Παρίσι, ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένο να «αγοράσει» παρηγορητικά λόγια που δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Το πιθανότερο είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα κλιμακώσει την αντίδρασή του, ελπίζοντας σε συμβιβασμό, ο οποίος θα του εξασφαλίσει κάποιου είδους ανταλλάγματα και στο εμπορικό και στο πολιτικό επίπεδο.

Δειτε Επισης

ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ