Κλιμακώνει την κόντρα ο Μακρόν-Στροφή στην Ινδία και αίτημα για ευρωστρατό

Στην αντεπίθεση περνά ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την προσπάθεια για «μασάζ» στο Παρίσι από ΗΠΑ και Αυστραλία λόγω των ιστορικών ανακλήσεων πρέσβεων. Τώρα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης», ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συμφώνησαν επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το σοκ από την απώλεια του γιγαντιαίου συμβολαίου με την Αυστραλία έχει ξυπνήσει και… φιλοσοφικά ερωτήματα στους Γάλλους πολιτικούς. Ο Κλεμέντε Μπον, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εμανουέλ Μακρόν, αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να εξασφαλίζουν την άμυνα της Ευρώπης οι ΗΠΑ. «Είναι στο χέρι μας να το κάνουμε, έχουμε την τεχνογνωσία, τα οικονομικά μέσα και την ικανότητα», τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό France24.

Ο κ. Μπον άφησε να φανεί και η πικρία του για τη στάση του Λονδίνου λέγοντας ότι μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση επέστρεψε στη σχέση εξάρτησης με την Ουάσινγκτον. Αιχμηρός ήταν και απέναντι στους Αυστραλούς: «Δεν ξέρω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Αυστραλούς εταίρους μας τώρα. Δεν ήταν μια κίνηση εναντίον της Γαλλίας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης».

Το τελευταίο 24ωρο υπάρχει μια προσπάθεια από ΗΠΑ και Αυστραλία να κατευνάσουν τη γαλλική οργή, ωστόσο ο Μακρόν επιμένει στις θέσεις του. Μετά την ανάκληση των Γάλλων διπλωματών από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όλο και περισσότερες δηλώσεις υπέρ της Γαλλίας έρχονται από τα δύο μέλη της νεοσυσταθείσας AUKUS. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν πάντα τη Γαλλία έναν «σύμμαχο ζωτικής σημασίας». Όπως ανέφερε ο Αμερικάνος αξιωματούχος «η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας (για τις ΗΠΑ) και ο παλαιότερος σύμμαχός μας». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ευελπιστούν η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργίλη αντίδραση Άγκυρας για τη διακήρυξη της ΕUMED9-«Αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα»

Στην ίδια ενέργεια προχώρησε και η Αυστραλία, η οποία τόνισε την σημασία που έχουν για την Καμπέρα οι σχέσεις με το Παρίσι. «Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας, σε σχετική ανακοίνωση. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (…). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», είπε στο τέλος.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αυστραλία, Ζαν Πιερ Τεμπόλ, κατά την αποχώρησή του από την χώρα υπογράμμισε το λάθος της Καμπέρας να κάνει πίσω από την συμφωνία που είχε συνάψει με την Γαλλία και αφορούσε την αγορά γαλλικών πυρηνικών υποβρυχίων. Όπως είπε ο πρεσβευτής, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα τεράστιο «διπλωματικό λάθος». «Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, μια πολύ, πολύ κακή διαχείριση της εταιρικής σχέσης, διότι δεν ήταν ένα συμβόλαιο, ήταν μια εταιρική σχέση, η οποία υποτίθεται ότι βασιζόταν στην εμπιστοσύνη, την αμοιβαία κατανόηση και την ειλικρίνεια» είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν Πιερ Τεμπόλ. Στα λόγια του Τεμπόλ μπορεί κάποιος να εντοπίσει την γαλλική οργή καθώς δεν είναι λίγοι οι διπλωμάτες που κάνουν λόγο για «πισώπλατο μαχαίρωμα» εκ μέρους των ΗΠΑ στην Γαλλία.

Κλονίστηκε η γαλλική εμπιστοσύνη

Την ίδια στιγμή ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον πρόσθεσε πως παρά τις συνεχόμενες και δίχως ελπίδα προσπάθειες της Αυστραλίας να διατηρήσει το υφιστάμενο εμπορικό και οικονομικό πλαίσιο συνεργασίας με τη Γαλλία «δεν βλέπω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Αυστραλό εταίρο». «Πρόκειται για μια μεγάλη διάρρηξη της εμπιστοσύνης εκ μέρους της Αυστραλίας» σημείωσε επίσης ο Μπον. Οι Γάλλοι όμως είναι σίγουρο ότι δεν θα σταματήσουν μονάχα στην ανάκληση των πρεσβευτών και θα εξαπολύσουν νέα «επίθεση» όπως φαίνεται και από τα λόγια του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σημείωσε τον ρόλο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη οικοδόμησης νέων συμμαχιών στην Σύνοδο EUMED9.

Κύριος στόχος των γαλλικών «πυρών» ΗΠΑ και Αυστραλία

Μέσα σε όλα αυτά εντύπωση προκαλεί η «παγωμένη» βρετανική αντίδραση καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έκανε καμία επίσημη ανακοίνωση για την γαλλική διπλωματική απόσυρση. Το γεγονός ότι η Γαλλία δεν απέσυρε τους διπλωμάτες της από την Βρετανία δείχνει πως η γαλλική κυβέρνηση έχει ως κύριο στόχο της την Αυστραλία και τις ΗΠΑ και ο λόγος δεν είναι άλλος από τα οικονομικά συμφέροντα αφού το συμβόλαιο των 34 δισ. ευρώ για τα 12 πυρηνικά γαλλικά υποβρύχια βρίσκεται σε αμερικανικά χέρια.

Πηγή: reader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνη καταδίκη έκνομων ενεργειών της Τουρκίας από EUMED9-Η πολιτική διακήρυξη

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση