Σάββατο 27 Νοε, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νέα κυβέρνηση-Καταζητούμενος του FBI ο υπουργός Εσωτερικών

  07/09/2021 18:13
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νέα κυβέρνηση-Καταζητούμενος του FBI ο υπουργός Εσωτερικών

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νέα κυβέρνηση-Καταζητούμενος του FBI ο υπουργός Εσωτερικών

  07/09/2021 18:13

Ο Μοχάμεντ Χασάν - ο ηγέτης της επιτροπής λήψης αποφάσεων των Ταλιμπάν - θα είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Ζαμπινουλάχ Μουτζαχίντ. Ο Χασάν ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν τη δεκαετία του '90. 

Ο συνιδρυτής της οργάνωσης, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ θα είναι ένας από τους δύο αναπληρωτές επικεφαλής της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Σιραχουντίν Χακανί, ο ηγέτης του Δικτύου Χακανί και καταζητούμενος από το FBI, θα ενεργεί ως υπουργός εσωτερικών. Επιπλέον, ο Αμίρ Χαν Μουτάκι θα είναι υπουργός Εξωτερικών, ο πολιτικός επικεφαλής Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι θα εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών και ο Μουλά Γιακούμπ, γιος του Μουλά Ομάρ, θα είναι υπουργός Άμυνας.

Οι επικεφαλής άλλων υπουργείων θα ανακοινωθούν σύντομα, πρόσθεσε ο Μουτζαχίντ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ.

«Όλες οι ομάδες έχουν εκπροσώπηση στο υπουργικό συμβούλιο», είπε. 

«Κανείς δεν θα μπορέσει να παρέμβει στο Αφγανιστάν»

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι το Αφγανιστάν έχει «κερδίσει την ελευθερία του», τονίζοντας ότι «μόνο η βούληση των Αφγανών» θα εφαρμοστεί στη χώρα. «Μετά από τις σημερινές εξελίξεις, κανείς δεν θα μπορεί να παρέμβει στο εσωρτερικό του Αφγανιστάν», τόνισε.

Ο Μουτζαχίντ είπε ότι οι Ταλιμπάν είχαν επαφές με διάφορες χώρες και οι απεσταλμένοι τους είχαν επισκεφθεί το Αφγανιστάν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε ότι η χώρα θα ονομάζεται πλέον Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν αναβλήθηκε δύο φορές καθώς οι αντάρτες φέρονται να αγωνίζονται να σχηματίσουν μια διοίκηση χωρίς αποκλεισμούς, αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Μάλιστα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η υποτιθέμενη παρέμβαση του Πακιστάν στον σχηματισμό κυβέρνησης, προκάλεσε καθυστερήσεις.

Γιατί καταζητείται από το FBI ο υπουργός Εσωτερικών 

Ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών, Σιραχουντίν Χακανί, καταζητείται από το FBI, καθώς συνδέεται με την επίθεση τον Ιανουάριο του 2008 σε ξενοδοχείο στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, που είχε σαν συνέπεια τον θάνατο έξι ατόμων, ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός υπήκοος. Πιστεύεται ότι συντόνισε και συμμετείχε σε διασυνοριακές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των δυνάμεων του συνασπισμού στο Αφγανιστάν. Ο Χακανί φέρεται επίσης να συμμετείχε στον σχεδιασμό της απόπειρας δολοφονίας του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι το 2008. Το FBI προσφέρει αντάλλαγμα ως και 5 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν στη σύλληψή του.

4002725064719667 image

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας