Σοκαριστικό βίντεο από Αφγανιστάν-Άντρας κρέμεται από Black Hawk που πετούν Ταλιμπάν

Η κλεψύδρα άδειασε, τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν και οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν θριαμβευτική νίκη. Ώρα μηδέν για την επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν η 31η Αυγούστου, με τις εικόνες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να κόβουν την ανάσα, τον κόσμο να πατά το ένα του πόδι στην κόλαση της αβεβαιότητας και το άλλο στην ελπίδα, επιθυμώντας να φύγει με ένα από τα αεροπλάνα που θα χαρίσουν «οξυγόνο» ελευθερίας. 

Στο σκηνικό χάους, σοκάρει βίντεο που δείχνει τους Ταλιμπάν να έχουν καταλάβει και να «πετούν», πάνω από τα Αφγανιστάν, με αμερικανικό ελικόπτερο Black Hawk. Στο βίντεο αυτό, συγκλονίζει η εικόνα ενός άντρα να κρέμεται με σχοινί από το ελικόπτερο.

«Αυτή τη στιγμή, τα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισλαμικού Εμιράτου πετούν πάνω από την πόλη Κανταχάρ και πραγματοποιούν περιπολίες», αναφέρεται σε tweet των Talib Times.

 

  

Στο βίντεο συγκλονίζει το γεγονός ότι ο άντρας κρέμεται κάτω από το ελικόπτερο καθώς αυτό αιωρείται στον ουρανό. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμη εάν είναι ζωντανός.

Ο άντρας πιστεύεται ότι εργαζόταν ως διερμηνέας για τις ΗΠΑ, ενώ τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ έχουν σπεύσει να σχολιάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι Ταλιμπάν έβαλαν τέλος στην επιχείρηση εκκένωσης, χρησιμοποιώντας στην πορεία αμερικανικό εξοπλισμό.

Οι ΗΠΑ άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 73 αεροσκάφη, τα οποία αποστρατιωτικοποίησαν. 

Με τη λήξη της προθεσμίας για την ολοκληρωτική απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων τη Δευτέρα 30 Αυγούστου τερματίστηκε επίσημα η παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Και μαζί με αυτήν, ένας πόλεμος που είχε αρχίσει πριν από 20 χρόνια, σαν συνέπεια της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Οι Ταλιμπάν, οι απροσδόκητοι νικητές της πολυετούς και αιματηρής πολεμικής σύγκρουσης, πανηγύρισαν την απογείωση του τελευταίου αμερικανικού αεροπλάνου από την Καμπούλ με πυροβολισμούς, συνοδευόμενες -ως συνήθως- από δοξολογία στον Αλλάχ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «η χώρα μας κατόρθωσε να απελευθερωθεί πλήρως, χάρη στο Θεό». Παρόλ' αυτά, ενώ από το Αφγανιστάν έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια 123.000 ξένοι, στη χώρα έχουν απομείνει -εγκλωβισμένοι και με άγνωστες προοπτικές για το μέλλον τους- τουλάχιστον 200 Αμερικανοί».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, ειδικά για να εξηγήσει στους συμπολίτες του την απόφαση περί μη παράτασης της αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν. Ο Μπάιντεν δέχεται κλιμακούμενα «πυρά», όχι μόνο από την αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών, αλλά και από μερίδα των Δημοκρατικών στους οποίους ο ίδιος ανήκει.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι είναι «βασικό» να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ και υποσχέθηκε να μην ξεχαστούν αυτοί που προσπαθούν να διαφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών.

«Είναι βασικό να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο, τόσο για να επιτρέπει (την προώθηση) της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αφγανικό λαό όσο και για να εξασφαλιστεί ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να βγάζουμε τους ανθρώπους, αυτούς που το επιθυμούν αλλά δεν μπόρεσαν να μετάσχουν στον απεγκλωβισμό που επιχειρήθηκε από τον στρατό», τόνισε, ακόμη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεσμευόμαστε όλοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να τους βγάλουμε. Δεν θα τους ξεχάσουμε», πρόσθεσε

Η τελευταία αμερικανική στρατιωτική πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο τέλος μιας εσπευσμένης επιχείρησης διάσωσης για τον απεγκλωβισμό 123.000 και πλέον ανθρώπων, κυρίως του προσωπικού των συμμαχικών χωρών και Αφγανών που εργάστηκαν δίπλα τους.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι οι σύμμαχοι θα διατηρήσουν τη διπλωματική πίεση επί των νέων ηγετών της χώρας ώστε αυτοί να επιτρέπουν την αναχώρηση των Αφγανών που αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας συνεχάρη την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία πρότεινε να παίξει έναν ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου. Ευχαρίστησε επίσης τα σχεδόν 800 μέλη του πολιτικού προσωπικού του οργανισμού για τη βοήθειά τους στη διαχείριση της αερογέφυρας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να φύγουν. Οι Ταλιμπάν δήλωσαν σαφώς ότι θα επιτρέπουν τις αναχωρήσεις, εμείς θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν γι' αυτά που λένε αλλά και γι' αυτά που κάνουν», δήλωσε.

Δειτε Επισης

Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»