Κάλεσε σε σεβασμό των δεσμεύσεων και επιδίωξη πολιτικής λύσης στο Αφγανιστάν η ΕΕ

Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν να σεβαστούν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και να επιδιώξουν περαιτέρω μια ολοκληρωμένη, περιεκτική και διαρκή πολιτική λύση, τονίζει ο Yπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σημειώνει ότι "η προστασία και η προώθηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών, πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτών των προσπαθειών και οι γυναίκες πρέπει να υποστηρίζονται και να μπορούν να συμβάλουν πλήρως σε αυτήν τη διαδικασία". Αναφέρει ότι "η ΕΕ τονίζει τη μέγιστη σημασία της ασφάλειας όλων των πολιτών της ΕΕ στο Αφγανιστάν, καθώς και του τοπικού προσωπικού που εργάζεται για την ΕΕ ή τα κράτη μέλη. Μέσω ισχυρού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγγύηση της ασφάλειάς τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς απομάκρυνσης από τη χώρα του προσωπικού και των οικογενειών τους που έχουν ανάγκη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνους τους Αφγανούς, των οποίων η ασφάλεια ενδέχεται τώρα να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της αρχικής δέσμευσης τους για τις κοινές μας αξίες". Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων. Η ευημερία και η ασφάλεια των πολιτών της, τα επιτεύγματα των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η περιφερειακή και διεθνής ασφάλεια διακυβεύονται.

Η διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν προσέφερε την καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη μιας λύσης που θα εγγυόταν την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη στο Αφγανιστάν και στην περιοχή. Η ΕΕ ζητεί την άμεση παύση κάθε μορφής βίας, την αποκατάσταση της ασφάλειας και της τάξης και την προστασία και τον σεβασμό της ζωής, της αξιοπρέπειας και της περιουσίας των πολιτών σε όλο το Αφγανιστάν.

Από την άποψη αυτή, η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για αναφορές σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές σε όλο το Αφγανιστάν". "Μια συνολική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διευθέτηση και μια διαρκής λύση στη σύγκρουση δεν πρέπει να καθοριστούν με τη βία, αλλά μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που βασίζονται στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα.

Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης και της αξιοποίησης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων του αφγανικού λαού από το 2001, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγεία. Το Αφγανιστάν ως κράτος που υπογράφει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να υποστηρίζει και να προωθεί τις αξίες, τα δικαιώματα και τις αρχές που κατοχυρώνονται σε αυτό και να τιμά τις διεθνείς του υποχρεώσεις".

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι "για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, η Ευρωπαϊκή λνωση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον αφγανικό λαό βάσει των αναγκών και καλεί όλους τους φορείς να επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια σε Αφγανές γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού των εσωτερικά εκτοπισθέντων.

Η ΕΕ καλεί τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε όλες τις συνθήκες. Η ΕΕ θα υποστηρίξει επίσης τους γείτονες του Αφγανιστάν στην αντιμετώπιση αρνητικών συνεπειών οι οποίες αναμένονται από την αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών".

ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη θα χρειαστεί να δουν πράξεις από τους Ταλιμπάν επί τόπου στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε μια πρώτη αντίδραση στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στην Καμπούλ νωρίτερα σήμερα. "Θα χρειαστεί να δούμε τί πράγματι συμβαίνει και νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε πράξεις επί τόπου όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα