Το παίζουν... σωτήρες του Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν-«Δεν ήρθαμε να εκδικηθούμε»

Την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι Ταλιμπάν μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν. Μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκαν για την ασφάλεια της χώρας, την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και τα δικαιώματα των γυναικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πηγές χρηματοδότησης των Ταλιμπάν και πού βρίσκουν τα όπλα τους

Ξεκινώντας η συνέντευξη, ο εκπρόσωπος, Zabihullah Mujahid, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες για πρώτη φορά και είπε: «Μετά από 20 χρόνια αγώνα, διώξαμε ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης συγκρούσεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς».

Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε να επικρατεί χάος στην Καμπούλ. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ανίκανη. Μπήκαμε στην πόλη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων».

Όσον αφορά τις γυναίκες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τόνισε ότι «σύμφωνα με τη Σαρία, δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι αδελφές μας, οι γυναίκες μας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους, θα μπορούν να έχουν δραστηριότητες σε διαφορετικούς τομείς και ευκαιρίες για εκπαίδευση, πρόσβαση στην υγεία». Ακόμη πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει ανησυχίες, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όμως ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις κατά των γυναικών, αλλά φυσικά σύμφωνα με τους νόμους που έχουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι οκτώ κανόνες των Ταλιμπάν για τις γυναίκες-Η παραβίασή τους σημαίνει θάνατο

«Ελεύθερα και ανεξάρτητα τα ιδιωτικά ΜΜΕ»:

Στη συνέχεια ο Zabihullah Mujahid αναφέρθηκε στην ελευθερία του Τύπου. Όπως είπε, «τα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να συνεχίσουν να είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα». Ακόμη, σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να είναι αφοσιωμένοι στον τομέα της ενημέρωσης. «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τα ΜΜΕ ότι είμαστε αφοσιωμένοι στα ΜΜΕ μέσα στα πολιτιστικά μας πλαίσια», υπογράμμισε.

«Εργαζόμαστε για να σχηματίσουμε κυβέρνηση»:

Ερωτώμενος για τους νέους νόμους ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απάντησε πως «αφού σχηματιστεί η κυβέρνηση όλα θα είναι πιο καθαρά και θα αποφασίσουμε ποιοι νόμοι θα παρουσιαστούν στο έθνος. Πάντως, εργαζόμαστε σοβαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι έχουν όλα τα σύνορα του Αφγανιστάν υπό τον έλεγχό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι οκτώ κανόνες των Ταλιμπάν για τις γυναίκες-Η παραβίασή τους σημαίνει θάνατο

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή "μεγάλης ανησυχίας"
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, καταγγελίες εναντίον Ιράν και Ισραήλ
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Σε Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για Υγεία ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα η Επίτροπος Κυριακίδου