Δραματική κατάσταση με τις φωτιές στην Τουρκία-Στους έξι νεκροί

Στη δίνη των πυρκαγιών η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, με πάνω από 100 φωτιές να έχουν ξεσπασει την τελευταία εβδομάδα σε όλη τη νότια και τη δυτική Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters.

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί δήλωσε χθες ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες εκδηλώθηκαν συνολικά 101 πυρκαγιές, εκ των οποίων 91 ήταν υπό έλεγχο.

Η έντονη ζέστη και οι δυνατοί άνεμοι, για πολλούς ευθύνονται για τις τεράστιες πυρκαγιές που κατακαίνε τη γείτονα.

Ο αριθμός των νεκρών από τις φωτιές στην Τουρκία αυξήθηκε σε έξι το Σάββατο, καθώς δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους κατά τις προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά στο Manavgat. Σύμφωνα με τη Daily Sabah οι πέντε από τους έξι έχασαν τη ζωή τους στο Manavgat ενώ υπάρχει και ένας νεκρός στη Μαρμαρίδα. Και οι δύο πόλεις βρίσκονται στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας και αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca δήλωσε ότι 400 άτομα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Manavgat χρειάστηκε να νοσηλευτούν, όλοι τους όμως έχουν πάρει τώρα εξιτήριο, ενώ 10 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Στη Μαρμαρίδα, 159 άτομα χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο, ενώ ένα ατόμο νοσηλεύεται ακόμη.

Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Ο καπνός από τις φωτιές στη δυτική και στη νότια Τουρκία, μάλιστα, έφθασε στην Κύπρο, 150 χλμ. μακριά, όπως φάνηκε από τις δορυφορικές εικόνες

Οι πυρκαγιές σε όλη την Τουρκία από την Τετάρτη έχουν κάψει δάση και οικισμούς, ενώ ανάγκασαν χωριά και τουριστικούς προορισμούς να εκκενωθούν.

Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι χθες φωτιές στις επαρχίες της Αττάλειας, της Μερσίνας και της δυτικής παράκτιας επαρχίας Μούγλα, συμπεριλαμβανομένης εκείνης στο Αλικαρνασσό που ξέσπασε χθες και της κεντρικής επαρχίας Ουσάκ, δήλωσε χθες ο Πακτεμιρλί.

Ορισμένες κατοικημένες περιοχές και ξενοδοχεία εκκενώθηκαν. Χθες, όπως αναφέρει η Dailysabah έγιναν εκκενώσεις ξενοδοχείων στην Αλικαρνασσό, με πανικόβλητους τουρίστες να σπεύσουν στις ακτές για να διασωθούν δια θαλάσσης.

Μονάδες ακτοφυλακής ηγήθηκαν της επιχείρησης και οι αρχές ζήτησαν από ιδιωτικά σκάφη και γιοτ να βοηθήσουν στις προσπάθειες εκκένωσης από τη θάλασσα .

Οι περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά σε πέντε επαρχίες κηρύχθηκαν ζώνες καταστροφής από την υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την περιοχή το Σάββατο, επιθεωρώντας τις καταστροφές από ελικόπτερο.

Μιλώντας από την πόλη Manavgat, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα καλύψει τα ενοίκια για τους πληγέντες από τη φωτιά και θα ανοικοδομήσει τα σπίτια τους. Είπε ότι οι φόροι, η κοινωνική ασφάλιση και οι πληρωμές στις τράπεζες θα αναβληθούν για τους πληγέντες και θα προσφερθούν δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις με μηδενικούς τόκους.

Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στα καμένα έγινε δέκτης αποδοκιμασιών.

Οι πυρκαγιές είναι συχνές στις περιοχές της Τουρκίας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο κατά τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες. Ο καύσωνας που χτυπά τη Μεσόγειο αυτή την περίοδο έχει προκαλέσει και άλλες πυρκαγιές, στην Ελλάδα (χθες στην Αχαϊα) και στην Ιταλία χθες όπου επίσης έγιναν εκκενώσεις περιοχών.

Η Τουρκία ωστόσο αφήνει υπόνοιες για εμπρησμό, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πίσω από τις πυρκαγιές βρίσκονται και Κούρδοι μαχητές. Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο «δολιοφθοράς».

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζήτησαν τηλεφωνικά οι Πρόεδροι Ρωσίας-Ιράν
Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της επτάχρονης, που χτυπήθηκε στο κεφάλι από θραύσματα πυραύλου
Η Πορτογαλία κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν για την κατάσχεση πλοίου στον Κόλπο
Διοικητή της Χεζμπολάχ εξουδετέρωσε σε αεροπορική επιδρομή ο IDF
Ο δράστης της σφαγής στο εμπορικό κέντρο ήταν οργισμένος επειδή «δεν μπορούσε να βρει κοπέλα»
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
ΒΙΝΤΕΟ: Αγνώριστο το Ντουμπάι-Πλημμύρισαν δρόμοι από την κακοκαιρία
Σοκ στην Κοπεγχάγη με τη φωτιά στο Παλιό Χρηματιστήριο-«Είναι η δική μας Παναγία των Παρισίων»