ECDC: Η Eυρώπη απέχει πολύ από το τείχος της ανοσίας

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, (ECDC), δημοσίευσε σήμερα μια νέα αξιολόγηση κινδύνου της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2, με έμφαση στις ανησυχητικές μεταλλάξεις, τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και τη διάθεση εμβολίων στην ΕΕ, όπου κρίνει πως η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί στην Ευρωπαική Ένωση και απευθύνει προειδοποίηση για τους κινδύνους από την πρόωρη άρση των μέτρων.

Ο ECDC καταγράφει ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη αναφέρουν φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά ειδοποιήσεων COVID-19 14 ημερών, τη χρήση νοσοκομείων και μονάδων εντατικής θεραπείας (ICU) και τη θνησιμότητα.

Ωστόσο, η μετάδοση SARS-CoV-2 όπως αναφέρει παραμένει διαδεδομένη σε μεγάλο μέρος της ΕΕ. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη παραμένει ευάλωτο στον ιό και η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί.

Από τις 3 Ιουνίου, η μέση αθροιστική λήψη εμβολίων στον ενήλικο πληθυσμό ΕΕ (ηλικίας 18 ετών και άνω) έφτασε το 46,2% για τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 22,3% για την πλήρη πορεία εμβολιασμού.

Τα ποσοστά αυτά σήμερα Πέμπτη ανήλθαν σε 50% για τους εμβολιασμένους με μια δόση και 25,8%

για τους πλήρως εμβολιασμένους με το όριο για την ανοσία να έχει τεθεί στο 70%.  Το υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης εμβολίου παρατηρήθηκε στους ηλικιωμένους ηλικίας 80+.

Η Διευθύντρια του ECDC Δρ. Αντρέα Άμμον, δήλωσε σχετικά ότι «υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για να φτάσουμε στην ανοσία του πληθυσμού. Οι αποφάσεις για τη διευκόλυνση των μέτρων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο τοπικό πλαίσιο και θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτιμήσεις σχετικά με την τρέχουσα ιογενή κυκλοφορία, τον επιπολασμό των ανησυχητικών μεταλλάξεων και την κάλυψη εμβολιασμού».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών
BINTEO: Αναστάτωση στο Λονδίνο-Άλογα κάλπαζαν ελεύθερα στο κέντρο της πόλης
Γερμανός σέρφερ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην Πορτογαλία-Δάμασε κύμα 28 μέτρων
Κύμα ακραίου καύσωνα στις Φιλιππίνες-Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων
Πυρκαγιά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Σμολένσκ έπειτα από επίθεση με drones
Πώς αεροπλάνο στο αεροδρόμιο JFK παραλίγο να συγκρουστεί με άλλα 4 αεροσκάφη-Τους έσωσε ο πιλότος
Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι–Τον υποβίβασαν σε ψάλτη
Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα-Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας
BINTEO: Κάμερα σε κουδούνι σπιτιού στο Ορεγκόν κατέγραψε καρέ-καρέ την αρπαγή γυναίκας