Από τον Ρομάν στον Ασάνζ και τον τεμαχισμό Κασόγκι-Σκοτεινές ιστορίες καταδίωξης

Η κρατική αεροπειρατεία στην Λευκορωσία για την σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς έχει αφήσει άφωνο το παγκόσμιο, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που Κυβερνήσεις φτάνουν στα άκρα στην προσπάθειά τους, να συλλάβουν ή ακόμη και να εξοντώσουν πρόσωπα, τα οποία θεωρούνταν «απειλή».

Στην περίπτωση του Ρομάν Προτάσεβιτς, η Λευκορωσία ανάγκασε πτήση που κατευθυνόταν στην Λιθουανία να προσγειωθεί στο Μινσκ για να συλληφθεί ο δημοσιογράφος που κατηγορείται για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους και βρίσκεται στην λίστα των τρομοκρατών της χώρας. Μαζί του στο αεροπλάνο πιστεύεται ότι βρίσκονταν και πράκτορες της KGB που αποβιβάστηκαν μαζί του και τον παρακολουθούσαν.

Από τον αυταρχικό ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, στον Βλαντίμιρ Πούτιν και από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέχρι τον Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, όλοι ενεπλάκησαν σε υποθέσεις κατασκοπευτικών θρίλερ, με στόχο να «εξολοθρεύσουν» άτομα που θεωρούνταν απειλή.

Η φρικτή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Ξεπερνώντας κάθε όριο και δημιουργώντας μια συνθήκη, που μόνο σε ταινίες μπορεί κανείς να δει, έδρασε η Σαουδική Αραβία, εξοντώνοντας τον δημοσιογράφο Τζαμαλ Κασόγκι εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος, που εργαζόταν τα τελευταία χρόνια στην Αμερικανική Washington Post, επισκέφτηκε την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποια έγγραφα απαραίτητα για τον επικείμενο γάμο του, με την σύντροφό του να το περιμένει απέξω για ώρες και τον ίδιο να μην βγαίνει ποτέ μέσα από την πρεσβεία.

Ο Κασόγκι, βρισκόταν κάποτε κοντά και ήταν έμπιστος της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας, ωστόσο υπήρξαν κάποιοι παράγοντες που τον απομάκρυναν.

Μέσα από την δουλειά του ως ανταποκριτής σε χώρες της Μέσης Ανατολής, απέκτησε δεσμούς με το πολιτικό Ισλάμ και ειδικά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Το 2000 διορίστηκε σύμβουλος του πρίγκιπα Τουρκί αλ Φεϊζάλ, διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών, πράγμα που συνεπάγεται ότι γνώριζε αρκετά μυστικά.

Παράλληλα διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ μέλος της βασιλικής οικογένειας και ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην γη. Ο Ουαλίντ ήταν ανάμεσα στα 300 μέλη της βασιλικής οικογένειας, που συνελήφθησαν με εντολή του πρίγκιπα διαδόχου και έμειναν σε πολυτελή φυλακή στο Ριάντ, μέχρι να πληρώσουν λύτρα.

Το 2017 ο Κασόγκι ως αυτοεξόριστος πηγαίνει στις ΗΠΑ και εργάζεται στην Washington Post όπου ξεκινάει να ασκεί κριτική στον διάδοχο πρίγκιπα. Οι γνωστές του σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ίσως να ήταν ένας από τους λόγους, που έκαναν τον διάδοχο να πιστεύει ότι θα επιχειρήσει ένα πραξικόπημα εναντίον του.

Το σώμα του Κασόνγκι στις 2 Οκτωβρίου το 2018, διαμελίστηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη με τους δολοφόνους να χρησιμοποιούν πριόνια για να τον τεμαχίσουν.  Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν άντρες να κρατούν μεγάλες τσάντες στα χέρια τους και να μπαίνουν στην οικία του Γενικού Πρόξενου. Όπως εκτιμάται, εκεί ήταν που οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου, τοποθέτησαν το διαμελισμένο του κορμί που δεν βρέθηκε ποτέ.

Αν και αρχικά οι σαουδαραβικές αρχές αρνούνταν ανάμειξη με την υπόθεση, τελικά παραδέχθηκαν ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από πράκτορες που έδρασαν μόνοι τους, χωρίς να έχουν εντολή ανωτέρων. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία ωστόσο, θεωρούν τον πρίγκιπα διάδοχο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας.

Οι έλεγχοι σε αεροπλάνο του Εβο Μοράλες για εντοπισμό του Σνόουντεν

Ενώ το παγκόσμιο παρακολουθεί συγκλονισμένο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της κρατικής αεροπειρατείας στη Λευκορωσία από τον Αλεξάντερ Λουκασένκο για την σύλληψη του δημοσιογράφου Προτάσεβιτς, οκτώ χρόνια πριν, κάτι παρόμοιο συνέβη στην προσπάθεια των ΗΠΑ να συλλάβουν τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν εργαζόταν βάσει συμβολαίου για την NSA και την CIA ως τεχνικός (διαχειριστής συστημάτων). Κατάφερε να διαρρεύσει στα μέσα, άκρως απόρρητες πληροφορίες για τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφάρμοζαν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις.

Στην Αμερική διωκόταν για κατασκοπεία και κλοπή κρατικών περιουσιακών στοιχείων, έτσι προσπάθησε να βρει αλλού καταφύγιο και άσυλο. Ενόσω βρισκόταν για περίπου μία εβδομάδα σε χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας, ζήτησε άσυλο σε χώρες, μεταξύ των οποίων ο Ισημερινός και η Βολιβία.

Στην προσπάθειά τους να πιάσουν τον Σνόουντεν, τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες, ενεπλάκησαν στην υπόθεση σταματώντας το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες.

Συγκεκριμένα, το κυνηγητό ξεκίνησε μετά από πληροφορία που υπήρξε, ότι ο Σνόουντεν βρισκόταν στο αεροπλάνο που ταξίδευε ο Έβο Μοράλες σε πτήση από την Μόσχα στην Βολιβία.

Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Γαλλία, διέκοψαν την άδεια πτήσης του προέδρου πάνω από τις χώρες τους, επικαλούμενοι τεχνικά ζητήματα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Τσοκεχουάνκα «είπαν ότι η απαγόρευση οφειλόταν σε τεχνικά ζητήματα, αλλά αφού ενημερωθήκαμε από άλλες πηγές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν αβάσιμες υποψίες πως ο κύριος Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Δεν γνωρίζουμε ποιος εφηύρε αυτό το ψέμα».

Το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Βιέννη και οι αυστριακές αρχές, έψαξαν το αεροσκάφος, χωρίς ωστόσο να βρουν λαθρεπιβάτες, ενώ σύμφωνα με τον Εβο Μοράλες η Μαδρίτη, ήθελε να επιθεωρήσουν δικοί της αξιωματούχοι το αεροσκάφος με τον ίδιο να αρνείται.

Από το 2013 ο  Σνόουντεν βρίσκεται στην Ρωσία αφού αρχικά έλαβε άσυλο και μέχρι σήμερα παραμένει με άδεια μόνιμης διαμονής σε άγνωστη τοποθεσία.

Η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι

Ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά που δείχνει πόσο μακριά μπορεί να φτάσουν οι κυβερνήσεις για να κλείσουν στόματα και να προστατεύσουν τις θέσεις τους, είναι αυτό του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος δηλητηριάστηκε, όπως πιστεύεται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ρωσία, ο άνθρωπος που μέσα από το διαδίκτυο κατάφερε να ξεσηκώσει του πολίτες να κατέβουν στους δρόμους ανά χιλιάδες κοντράροντας την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν και ξεσκεπάζοντας σκάνδαλα διαφθοράς, βρίσκεται αυτή την στιγμή στην φυλακή.

Η σκληρή κριτική που ασκεί στον πρόεδρο Πούτιν, και το έδαφος που κερδίζει ήταν ικανά για να στηθεί μια πλεκτάνη γύρω του σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το 2014 καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για υπεξαίρεση 400.000 ευρώ σε βάρος της ρωσικής θυγατρικής της γαλλικής εταιρίας καλλυντικών Yves Rocher. Λίγο πριν την λήξη της περιόδου αναστολής του, η υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας, τον έβαλε σε λίστα καταζητούμενων, κατηγορώντας τον ότι δεν εμφανίστηκε για έλεγχο, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι οι κατηγορίες αυτές είναι κατασκευασμένες.

Τον Αύγουστο του 2020, επιστρέφοντας από το ταξίδι που είχε κάνει στην Σιβηρία, νιώθει άρρωστος ενώσω βρίσκεται στο αεροπλάνο. Πέφτει σε κώμα και μεταφέρεται δύο ημέρες μετά στην Γερμανία για θεραπεία.

Εργαστήρια στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία, καθώς και τεστ από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, απέδειξαν, αργότερα, ότι δηλητηριάστηκε από την ουσία Νοβιτσόκ.

Σύμφωνα με το CNN και την έρευνα Group Bellingcat αποκαλύπτεται ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) σχημάτισε μια ελίτ ομάδα από πράκτορες και παρακολουθούσε τον Ναβάλνι εδώ και χρόνια. Τα τηλέφωνα και ταξιδιωτικά έγγραφα, υποδηλώνουν ότι η ομάδα αυτή τον ακολούθησε σε τουλάχιστον 17 πόλεις από το 2017.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε μετά τα όσα δημοσιεύτηκαν ότι αν ήθελαν να σκοτώσουν τον Ναβάλνι, θα το είχαν ήδη κάνει.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το CNN γράφει ότι ο Konstantin Kudryavtsev, ένας πράκτορας που ανήκε στην ομάδα πρακτόρων, της FSB της Ρωσίας, αποκάλυψε μέσα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ναβάλνι, λεπτομέρειες σχετικά με το πώς δηλητηριάστηκε χρησιμοποιώντας το εσώρουχό του, αλλά δεν συνειδητοποίησε ότι μιλούσε στον ίδιο, αφού χρησιμοποίησε μια εφαρμογή που αλλάζει τον αριθμό τηλεφώνου του και παρίστανε πρόσωπο κοντά στον Πούτιν.

Η επιλογή του να επιστρέψει στην χώρα μετά την δηλητηρίασή του, χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή τύπο ως ηρωική, αφού γνώριζε ότι με την επιστροφή του θα τον καταδίκαζαν για την υπόθεση Yves Rocher. Ωστόσο, είπε ότι δεν θα μπορούσε να παλέψει από μακριά.  Με την επιστροφή του καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση. Τον Μάρτιο ξεκίνησε απεργία πείνας στις φυλακές, αφού δεν επέτρεπαν στους γιατρούς του να τον επισκεφτούν και λίγες ημέρες αργότερα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομειακές φυλακές, όπου περιθάλπεται.

Οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και το καταφύγιο στον Ισημερινό

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ο Αυστραλός δημοσιογράφος Τζούλιαν Ασάνζ είναι ο άνθρωπος που μέσα από τις ενέργειές του και τον ιστότοπο WikiLeaks, άλλαξε για πάντα την δημοσιογραφία και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται οι πληροφορίες μέσω διαδικτύου.

Στην πορεία του, κατάφερε μέσα από τα WikiLeaks, με την βοήθεια των συνεργατών του μεταξύ των οποίον ο Edward Snowden και η Τσέλσι Μάνινγκ, να αποκαλύψει εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Η ζημιά που προκάλεσε στις ΗΠΑ με την διαρροή των εγγράφων αυτών, ξεκίνησε ένα αέναο πόλεμο μεταξύ των δύο, με τις ΗΠΑ να κάνουν ότι είναι δυνατών για να συλληφθεί.

Οι εισαγγελείς στην Αμερική χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ, ως ένα επικίνδυνο εχθρό, λέγοντας ότι οι ενέργειές του έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο WikiLeaks.

Το 2010, ο Ασάνζ καταζητείτο από την Σουηδία, μετά από δύο καταγγελίες που εκκρεμούσαν εναντίον του και αφορούσαν υπόθεση βιασμού και υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης.

Υποστηρικτές του Ασάνζ, θεωρούν ότι οι καταγγελίες αυτές είναι κατασκευασμένες, με σκοπό την σύλληψη του δημοσιογράφου και την αμαύρωση της εικόνας του, που ολοένα και κέρδιζε έδαφος εναντίον των ΗΠΑ.

Οι σουηδικές αρχές εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης μέσω της Interpol για τον Ασάνζ. Την ίδια χρονιά ο Ασανζ παρουσιάστηκε στις βρετανικές αρχές πέρασε από ακρόαση και του δόθηκαν εγγυήσεις για τη μη έκδοσή του στην Σουηδία. Ωστόσο μετά από δύο χρόνια διαμάχης με τα Βρετανικά δικαστήρια, αποφασίστηκε η έκδοσή του στην Σουηδία.

Στην προσπάθειά του να αποφύγει την έκδοσή του, ο Ασάνζ ζήτησε άσυλο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για συνολικά επτά χρόνια μέχρι το 2019, χωρίς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα Μέσα  Ενημέρωσης διεθνώς, να μπορεί να δει το φως της ημέρας.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του, συνέχισε να εργάζεται ενώ το 2017 οι δικαστικές αρχές της Σουηδίας, σταμάτησαν την προκαταρκτική έρευνα για την κατηγορία του βιασμού, δηλώνοντας πως «σε αυτό το χρονικό σημείο όλες οι πιθανότητες να διεξαχθεί μια έρευνα έχουν εξασθενήσει». Το 2015 έληξε και η προθεσμία για την εξέταση της κατηγορίας για σεξουαλική παρενόχληση.

Τον Απρίλιο του 2019, όλα θα άλλαζαν και πάλι για τον Ασάνζ, αφού αποφασίστηκε να εκδιωχθεί από την πρεσβεία του Ισημερινού, όπου ζούσε για επτά χρόνια. Τα WikiLeaks, ανέφεραν ότι ο λόγος που εκδιώχθηκε από την πρεσβεία είναι η δημοσιοποίηση του σκανδάλου διαφθοράς INAPapers, που εμπλέκει τον πρόεδρο της χώρας του Ισημερινού, Λένιν Μορένο.

Υπήρχε μάλιστα συμφωνία αναφέρουν τα WikiLeaks, με την Βρετανική Αστυνομία για σύλληψή του αμέσως μετά την εκδίωξή του. Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, με τους Αστυνομικούς να «σέρνουν» τον δημοσιογράφο εκτός της πρεσβείας και η εικόνα με τα μακριά γένια και μαλλιά του, που σε τίποτα δεν θύμιζε τον άλλοτε γοητευτικό Ασάνζ, προκάλεσαν διεθνώς την οργή της κοινωνίας όπως και ανησυχία για την φυσική και ψυχική του υγεία.

Ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, ενώ τον Ιανουάριο του 2021, αποφασίστηκε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ για να παραπεμφθεί σε δίκη αντιμετωπίζοντας ποινή κάθειρξης μέχρι και 175 ετών. Η εισαγγελέας φοβούμενη για την σωματική ακεραιότητα του Ασανζ, αποφάσισε να μην εγκρίνει την έκδοσή του. 

Οι αμερικανικές αρχές, έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του, που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

 

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα