Προειδοποιεί για ανεξέλεγκτη κρίση στη Γάζα ο ΟΗΕ-Ανένδοτος ο Νετανιάχου

Την ίδια στιγμή που ο ΟΗΕ προειδοποιεί για κίνδυνο ανεξέλεγκτης κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας και η βία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους συνεχίζεται για 7η ημέρα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμβάλλει σε μία αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλά αντίθετα υπόσχεται πως οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζας θα συνεχιστούν και η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Από την πλευρά της η Χαμάς συνεχίζει τη ρίψη ρουκετών προς τις πόλεις του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάφτηκε με αίμα η Γάζα-Ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός θυμάτων από τη Δευτέρα

Σύμφωνα με το Al Jazeera, την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον 188 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 55 παιδιά και 33 γυναίκες και ακόμα 13 στη Δυτική Οχθη. Από τις ρουκέτες της Χαμάς έχουν χάσει τη ζωή τους 10 Ισραηλινοί, εκ των οποίων 2 παιδιά, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας. Μόνο την Κυριακή έπεσαν νεκροί τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιοι ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά το πέρας του Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, δεν εμφανίστηκε πρόθυμος να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία.  «Η επιχείρησή εναντίον της Χαμάς συνεχίζεται σε πλήρη ισχύ. Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργάνωση και ενεργούμε για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την ηρεμία και να φέρουμε ξανά την ησυχία στους πολίτες του Ισραήλ» σημείωσε ο Νετανιάχου.

Οσον αφορά το κτίριο το οποίο στέγαζε τα γραφεία του AP και του Al Jazeera στη Γάζα και γκρέμισε βομβαρδίζοντας το ο ισραηλινός στρατός το  Σάββατο, ο Νετανιάχου σημείωσε πως ήταν «ένας απόλυτα νόμιμος στόχος». και πως «στέγαζε επίσης "ένα γραφείο πληροφοριών για την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση (...) που προετοιμάζει και οργανώνει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είκοσι έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ σημειώνει πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον υψηλότερο ρυθμό εκτόξευσης ρουκετών προς το έδαφός του. Από τη 10η Μαΐου, οι ένοπλες οργανώσεις της Γάζας έχουν εκτοξεύσει περίπου 3.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ, σημείωσε ο στρατηγός του Όρι Γκόρντιν.

O ισραηλινός στρατός «χτύπησε» το σπίτι του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του, χτύπησε νωρίτερα την Κυριακή, το σπίτι του πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης Χαμάς. Οι Ισραηλινοί έδωσαν, μάλιστα, στη δημοσιότητα βίντεο που φαίνεται μία βόμβα να εκρήγνυται στο σπίτι, όπως υποστηρίζεται, του Yahya Sinwar, ηγέτη της Χαμάς στην περιοχή.

Ο στρατός «επιτέθηκε στην οικία του Γιαχία Σίνουαρ και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter, όπου δημοσίευσε και το βίντεο. Ο Μοχάμεντ Σίνουαρ θεωρείται επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Χαμάς ενώ σύμφωνα με το Ισραήλ οι κατοικίες του χρησιμοποιούνται ως «στρατιωτική υποδομή» για τη Χαμάς.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ανεξέλεγκτης κρίση στο Παλαιστινιακό

Εκτακτη σύνοδο για το Παλαιστινιακό πραγματοποίησε την Κυριακή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε πως οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσουν αμέσως και σημείωσε πως υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν «μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική» στην περιοχή».

«Το αιματοκύλισμα συνεχίστηκε σήμερα. Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», σημείωσε, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι ρουκέτες και οι όλμοι από τη μία πλευρά και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και τα πλήγματα του πυροβολικού από την άλλη πρέπει να σταματήσουν», σημείωσε ο Γκουτέρες. «Οι συγκρούσεις κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε ένα σπιράλ βίας με καταστροφικές συνέπειες για τις δύο κοινότητες και για ολόκληρη την περιοχή», συνέχισε.

Η βία μπορεί «να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική και να ενθαρρύνει επιπλέον τον εξτρεμισμό, όχι μονάχα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ, αλλά στο σύνολο της περιοχής», τόνισε. Είπε, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη «δεσμεύουν ενεργά όλες τις πλευρές προς μια άμεση εκεχειρία» και τους ζητούν να «επιτρέψουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες να ενταθούν και να επιτύχουν».

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε για το Παλαιστινιακό ζήτημα. με μήνυμά του στο twitter, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρει: «Λόγω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και του απαράδεκτου αριθμού αμάχων, συγκαλώ έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Θα συντονίσουμε και θα συζητήσουμε πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στον τερματισμό της τρέχουσας βίας».

«Ψίθυροι» για εκεχειρία από Ισραηλινούς αξιωματούχους

Παρά τις σκληρές δηλώσεις Νετανιάχου, πληροφορίες από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις τελευταίες ώρες πως ισραηλινοί αξιωματούχοι προτείνουν στον πρωθυπουργό του Ισραήλ τη λύση κατάπαυσης πυρός στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως «έχουν επιτευχθεί οι  στόχοι που είχαν από την αρχή θέσει οι ισραηλινές δυνάμεις. 

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα απομακρύνεται και το σενάριο μίας χερσαίας επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας κατά της Χαμάς. Εξάλλου η πίεση από τη διεθνή κοινότητα και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά τον βομβαρδισμό του κτιρίου που στέγαζε AP και Al Jazeera.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Επίθεση της Χεζμπολάχ με πυραύλους και drone στο βόρειο Ισραήλ-Τραυματίστηκαν 14 στρατιώτες
Χαμάς: Θεωρούμε πολύτιμη τη στάση του αδελφού Ταγίπ Ερντογάν
Στην Ιταλία συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 για πιθανές κυρώσεις στο Ιράν
Σεισμός 6,4 Ρίχτερ ταρακούνησε δυτικά τμήματα της Ιαπωνίας
Φον ντερ Λάιεν: Είναι καιρός για ευρωπαϊκή αφύπνιση για την άμυνα και την ασφάλεια
Κάμερον: Οποιαδήποτε απάντηση από το Ισραήλ στο Ιράν θα πρέπει να είναι περιορισμένης κλίμακας