Σοκ και οργή από Associated Press και Al Jazeera για το χτύπημα στη Γάζα

«Σοκαρισμένο και τρομοκρατημένο» δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Associated Press μετά το βομβαρδισμό του κτηρίου όπου στεγάζονταν τα γραφεία του, καθώς και του δικτύου Al Jazeera, στη Λωρίδα της Γάζας. Για πλήγμα στην ενημέρωση μιλά το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ενώ την ίδια στιγμή το εδρεύων στο Κατάρ δίκτυο Al Jazeera καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το χτύπημα και να καταστήσει το Ισραήλ υπόλογο.

«Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και κατέστρεψε το κτίριο, όπου στεγάζονταν το γραφείο του Associated Press και άλλων μέσων ενημέρωσης στη Γάζα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του οργανισμού Γκάρι Προύιτ.

«Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Μας προειδοποίησαν ότι το κτίριο θα πληγεί. Πρόκειται για μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη. Αποφύγαμε για λίγο τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Περίπου δέκα δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι συνεργάτες του AP βρίσκονταν στο κτίριο και ευτυχώς, μπορέσαμε να το εκκενώσουμε εγκαίρως» σημείωσε.

«Ζητήσαμε πληροφορίες από την ισραηλινή κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε επαφή με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα» επισήμανε ο Γκάρι Προύιτ.

«Ο κόσμος θα ενημερώνεται λιγότερο σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γάζα εξαιτίας των όσων συνέβησαν σήμερα» κατέληξε.

Η στόχευση των δημοσιογράφων συνιστά έγκλημα πολέμου, καταγγέλλει την ίδια στιγμή το αραβόφωνο δίκτυο Al Jazeera, αναφέροντας ότι δόθηκε διορία μίας ώρας προς εκκένωση του κτηρίου, εντούτοις δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους.

To Al Jazeera κάνει λόγο για «καθαρή ενέργεια προκειμένου να εμποδιστούν οι δημοσιογράφοι να εκτελέσουν το ιερό τους καθήκον στην ενημέρωση», και καλεί τη διεθνή κοινότητα «να καταδικάσει τη βαρβαρότητα του Ισραήλ και να λάβει άμεσα δράση για να λογοδοτήσει η ισραηλινή κυβέρνηση για την εσκεμμένη στόχευση δημοσιογράφων και ειδησεογραφικών μέσων».

Ο πύργος Τζάαλα επρόκειτο για κτήριο-ορόσημο για τη διεθνή δημοσιογραφία στην Πόλη της Γάζας­, με τις περισσότερες ζωντανές ανταποκρίσεις να γίνονται από την οροφή του κτηρίου. Στον πύργο στεγάζονταν επίσης διαμερίσματα και άλλα γραφεία.

  

Ο Τζαβάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Τζάαλα που ισοπεδώθηκε, ανέφερε πως Ισραηλινός αξιωματικός τον προειδοποίησε πριν το πλήγμα ότι είχαν στη διάθεσή τους μία ώρα προκειμένου να εκκενώσουν το κτίριο. Ζήτησε λίγο περισσότερο χρόνο προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε...

Στον πύργο στεγάζονταν και τα γραφεία του δικτύου Middle East Eye.

Από πλευράς ισραηλινού στρατού εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως το κτήριο χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς, μεταξύ άλλων ως κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών της.

«Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έπληξαν έναν αριθμό τέτοιων κτιρίων τις τελευταίες ημέρες, όμως πριν το κάνουμε, λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προσπαθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι άμαχοι δεν θα πληγούν. Καλέσαμε τους ενοίκους του κτιρίου και τους ειδοποιήσαμε να φύγουν. Στείλαμε μηνύματα sms. Παρείχαμε επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου» αναφέρουν οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Θα το πούμε ξανά: Όταν η Χαμάς εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο. Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που στοχοθέτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών» προσθέτουν.

Της επίθεσης στον πύργο είχε προηγηθεί το πλέον αιματηρό, μεμονωμένο χτύπημα σε έξι ημέρες αδιάκοπου σφυροκοπήματος, με δέκα ανθρώπους -ανάμεσά τους οκτώ παιδιά- να χάνουν τη ζωή τους στον προσφυγικό καταυλισμό της Πόλης της Γάζας.

Ο απολογισμός των νεκρών αγγίζει πλέον τους 140, με 39 παιδιά και 22 γυναίκες ανάμεσά τους, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.000.

Εξίσου αδιάκοπη, η ομοβροντία ρουκετών της Χαμάς προς την ισραηλινή επικράτεια· το απόγευμα του Σαββάτου ρουκέτες έπληξαν προάστιο του Τελ Αβίβ με έναν 50χρονο άνδρα να χάνει τη ζωή του.

Από την ανάφλεξη της βίας την περασμένη Δευτέρα, έχουν εκτοξευτεί προς το Ισραήλ 2.300 ρουκέτες, κατά την τελευταία ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Δειτε Επισης

Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Πάνω από 100 οι μετανάστες που έφθασαν τη Δευτέρα στην Κύπρο-Δύο συλλήψεις
LIVE: Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Δεκαπεντάχρονος ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιερέα στο Σίδνεϊ
Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ-Ανάμεσα τους Πύρρος Δήμας και Ελεονώρα Μελέτη
Νέο βίντεο από τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης εκτοξεύουν drones και πυραύλους