Νέα μελέτη CDC-Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer μειώνουν κατά 94% τον κίνδυνο ασθένειας

Ο πλήρης εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna μειώνει τον κίνδυνο νόσησης κατά 94%, όπως προκύπτει από τη μεγαλύτερη μελέτη που έγινε μέχρι σήμερα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σε πραγματικά περιστατικά και όχι κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, μόνο το 6% των περιπτώσεων που νόσησαν μεταξύ των 1.800 και πλέον εργαζόμενων στον τομέα υγείας ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με ένα από τα δύο εμβόλια τεχνολογίας mRNA.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε κάνει το εμβόλιο της Jonhson & Johnson.

Η μελέτη σχεδιάστηκε μόνο για να ελέγξει εάν τα εμβόλια εμποδίζουν τη συμπτωματική νόσο. Ωστόσο το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό που βρέθηκε θετικό είχε εμβολιαστεί πλήρως, δείχνει ότι το εμβόλιο πιθανόν αποτρέπει όχι μόνο την ασθένεια αλλά και τη μόλυνση και τη μετάδοση.

Σε δήλωση που συνοδεύει τη μελέτη η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, τονίζει πως «αυτή η έκθεση παρείχε τις πιο συναρπαστικές πληροφορίες μέχρι σήμερα. Δηλαδή ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είχαν την αναμενόμενη απόδοση στον κόσμο». «Αυτή η μελέτη, που προστέθηκε στις πολλές μελέτες που προηγήθηκαν αυτής, ήταν καθοριστικής σημασίας για το CDC καθώς αλλάζουν οι συστάσεις του για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού», πρόσθεσε.

Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήσει το CDC καθοδηγώντας τους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς. Πιο συγκεκριμένα το CDC ήθελε να πει πως όσοι είχαν καταστρώσει τα πλάνα τους μπορούν να βρεθούν με ασφάλεια σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες. Βέβαια υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα αεροπλάνα και τα λεωφορεία.

Η μελέτη έγινε σε ένα δίκτυο με παραπάνω από 500.000 υγειονομικούς. Ωστόσο τα δεδομένα περιορίστηκαν σε 1.843 που πιθανότατα νόσησαν από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Μεταξύ τους υπήρχαν 623 άτομα που βρέθηκαν θετικά και 1.220 που βρέθηκαν αρνητικά. Μάλιστα μόνοι οι 40 από τους 623 είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Δηλαδή  μόλις το 3% των ατόμων που βρέθηκαν θετικά είχαν εμβολιαστεί πλήρως, σε σύγκριση με το 15% των ατόμων που είχαν βρεθεί αρνητικά.

Αυτό υποδηλώνει (αλλά δεν αποδεικνύει) ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα διατρέχουν πέντε φορές λιγότερους κινδύνους να νοσήσουν από κορωνοϊό και μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα εμβολίου που φτάνει το 96%. Ωστόσο, η μελέτη δεν περιελάμβανε άτομα που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και ήταν ασυμπτωματικοί. Επομένως η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η το εμβόλιο αποτρέπει τη μόλυνση.

Παράλληλα 64 άτομα που βρέθηκαν θετικά και είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna και 241 που είχαν βρεθεί αρνητικά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μία μόνο δόση ήταν 82% αποτελεσματική κατά της πρόληψης των συμπτωματικών.  Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος ασθένειας από τον κορωνοϊό έχει μειωθεί κατά 94% για περισσότερα από 120 εκατομμύρια άτομα και 155 εκατομμύρια διατρέχουν 82% λιγότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν. Μαζί με άλλες μελέτες, η νέα έρευνα ήταν αρκετή για να πείσει το CDC ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κινούνται χωρίς μάσκα διατρέχοντας τον ελάχιστο κίνδυνο να αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ