Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ-Δεν παίρνει θέση το ΣΑ

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες το βράδυ μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, κάνοντας λόγο για τραυματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους 20 οι νεκροί από τα ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα-Μεταξύ τους και εννέα παιδιά

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν αντικείμενα σε ισραηλινές δυνάμεις επιβολής του νόμου που χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες σε μια προσπάθεια να διαλύσουν το πλήθος.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες Δευτέρα εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, αλλά χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο "δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο", ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Κατόπιν νέων διαβουλεύσεων για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση που θα καλεί σε αποκλιμάκωση, αρκετοί διπλωμάτες σημείωσαν πως δεν επρόκειτο να υπάρξει τέτοια, χθες τουλάχιστον.

Το πρωί οι ΗΠΑ εξήγησαν στους 14 εταίρους τους στο ΣΑ, στη διάρκεια κλειστής βιντεοδιάσκεψης, ότι "εργάζονται στους διαδρόμους" για να ηρεμήσει η κατάσταση και ότι "δεν είναι σίγουρες ότι σε αυτό το στάδιο μια ανακοίνωση θα βοηθούσε". "Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί με εποικοδομητικό τρόπο να εγγυηθούν πως κάθε ενέργεια του ΣΑ θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων", περιορίστηκε να πει χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Τύνιδας, η Νορβηγία, η Τυνησία και η Κίνα πρότειναν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί σχεδίου ανακοίνωσης που απαιτεί "το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις" Παλαιστινίων σε διάφορες περιοχές, "συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ". Στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εκφράζεται επίσης "σοβαρή ανησυχία για τις εντάσεις και την αυξανόμενη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εννέα νεκροί σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας-Ανάμεσα τους τρία παιδιά

Υπογραμμίζεται ακόμη "η σημασία" που έχει όλα τα μέρη "να απόσχουν από τη λήψη μονομερών μέτρων που θα επέτειναν τις εντάσεις και θα υπέσκαπταν τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών", ενώ ζητείται να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από κάθε πρόκληση και ρητορεία, και να διατηρήσουν και να σεβαστούν το ιστορικό status quo των ιερών τόπων".

Μια από τις αιτίες των εντάσεων των τελευταίων εβδομάδων είναι το ότι παλαιστινιακές οικογένειες απειλούνται να εκδιωχθούν από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα προς όφελος εβραίων εποίκων. Χθες η βία κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο, με εκτοξεύσεις δεκάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ και πολύνεκρα πλήγματα του εβραϊκού κράτους εναντίον της Χαμάς. Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες κλιμακώσεις της έντασης των τελευταίων ετών.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές