Οι 27 της ΕΕ απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για συμμετοχή στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Έκκληση στους πολίτες για συμμετοχή στο θεσμικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, απευθύνουν σε κοινή τους ανοιχτή επιστολή οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης και τίτλο «ας μιλήσουμε για την Ευρώπη».

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τονίζουν ότι «η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ακούσουμε τους πολίτες μας, ιδίως τους νέους».

Σημειώνουν ότι «δημιουργεί χώρο για διάλογο, συνομιλία και συζητήσεις σχετικά με το τι περιμένουμε από την ΕΕ αύριο και τι μπορούμε να συνεισφέρουμε σήμερα»

Όπως αναφέρουν «πρέπει να σκεφτούμε το κοινό μας μέλλον» και ως εκ τούτου προσκαλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συζήτηση και να βοηθήσουν στο σχηματισμό των μελλοντικών πολιτικών της ΕΕ.

Αναλυτικά, οι 27 αναφέρουν: «θα θέλαμε να εκφράσουμε τις καλύτερες ευχές μας σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης».

«Αυτή η Ημέρα της Ευρώπης είναι ξεχωριστή. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το γιορτάζουμε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας COVID-19. Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που υπέφεραν εξαιτίας αυτής της κατάστασης», προσθέτουν.

«Η φετινή Ημέρα της Ευρώπης είναι επίσης ξεχωριστή γιατί σηματοδοτεί την έναρξη του Συνεδρίου για το Μέλλον της Ευρώπης. Καλούμε όλους τους πολίτες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία για να διαμορφώσουν το κοινό μας μέλλον», αναφέρουν οι 27.

«Οι περιστάσεις που περιβάλλουν αυτήν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης είναι πολύ διαφορετικές από αυτές των προηγούμενων ετών. Φαινομενικά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για μια εις βάθος συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στην παρούσα κατάσταση. Αντιθέτως όμως, η πανδημία COVID-19 μας υπενθύμισε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας: την υγεία μας, τη σχέση μας με τη φύση, τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας, την αμοιβαία αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Έχει ανοίξει ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας. Έχει δείξει τα δυνατά σημεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και τις αδυναμίες της. Πρέπει να μιλήσουμε για όλα αυτά», τονίζουν.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαίοι είναι πολλαπλές: από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δημιουργία πράσινων οικονομιών, ενώ ταυτόχρονα εξισορροπούν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των παγκόσμιων παραγόντων, στην προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας. Θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες μεθόδους και νέες λύσεις. Ως δημοκρατίες, η δύναμή μας έγκειται στη δέσμευση των πολλών φωνών των κοινωνιών μας για τον προσδιορισμό του καλύτερου δρόμου προς τα εμπρός. Όσο περισσότερα άτομα συμμετέχουν σε μια ευρεία και ανοιχτή συζήτηση, τόσο καλύτερο για την Ένωσή μας», αναφέρουν οι 27.

«Το ευρωπαϊκό έργο είναι πρωτοφανές στην ιστορία. Έχουν περάσει 70 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα και 64 από τη γέννηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Ρώμη. Εκείνη την εποχή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν τρόπους να ενοποιήσουν την Ευρώπη μετά τον πόλεμο. Πριν από τριάντα χρόνια, η Ανατολή και η Δύση της Ευρώπης άρχισαν να συνδέονται πιο στενά. Πολύ διαφορετικές χώρες ενώθηκαν για να σχηματίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιστορικές εμπειρίες και επιβαρύνσεις του παρελθόντος, τις οποίες αντιμετωπίζει μόνη της και στις σχέσεις της με άλλες χώρες», καταγράφουν στην ανοιχτή επιστολή τους.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συμφιλίωσης. Ήταν τόσο από τη σύλληψή του και παραμένει έτσι σήμερα. Υποστηρίζουμε ένα κοινό στρατηγικό όραμα για την Ευρώπη, μια Ευρώπη που είναι ολόκληρη, ελεύθερη, ενωμένη και ειρηνική», τονίζουν οι 27.

«Όλες οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραμένουν εξαιρετικά συναφείς σήμερα: ελευθερία, ισότητα, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κράτος δικαίου και ελευθερία έκφρασης, αλληλεγγύη, δημοκρατία και πίστη μεταξύ των κρατών μελών. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε από κοινού ότι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραμένουν σχετικές για το μέλλον;, διερωτόνται.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί μερικές φορές να φαίνεται ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που έχουν προκύψει την τελευταία δεκαετία - από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έως τις προκλήσεις στην προσπάθεια για ένα δίκαιο και δίκαιο μεταναστευτικό σύστημα της ΕΕ και τη συνεχιζόμενη πανδημία - γνωρίζουμε ότι θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για τον καθένα μας αν ήμασταν μόνοι», σημειώνουν. 

Θέτουν το ερώτημα: Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε καλύτερα την ευρωπαϊκή συνεργασία και αλληλεγγύη και να διασφαλίσουμε ότι θα βγει από την κρίση στην υγεία με τρόπο που θα μας κάνει πιο ανθεκτικούς στις μελλοντικές προκλήσεις;»

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση, μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι παγκόσμιος ηγέτης στη μετάβαση σε βιώσιμη, ουδέτερη από το κλίμα και ψηφιακά υποστηριζόμενη ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία μπορούμε όλοι να αναγνωρίσουμε, με γνώση ότι έχουμε κάνει ό, τι μπορούμε για το μέλλον των γενεών. Μαζί μπορούμε να το επιτύχουμε», καταλήγουν  οι 27 ηγέτες της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία