Η Γερμανία σχεδιάζει να αγοράσει 30 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου

Η Γερμανία σχεδιάζει να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξωνίας Μίχαελ Κρέτσμερ από τη Μόσχα.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Γερμανία διαπραγματεύεται με την Ρωσία για μια συμφωνία αγοράς εκ των προτέρων δόσεων του Sputnik V.

«Τασσόμαστε σθεναρά υπέρ μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης ως τον Μάιο» του ρωσικού εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), σημείωσε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Κρέτσμερ, ο οποίος είχε συνομιλίες στην ρωσική πρωτεύουσα με τον υπουργό Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο.

Η Γερμανία θα ήθελε να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V, 10 εκατομμύρια κάθε μήνα, μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου, διευκρίνισε ο Κρέτσμερ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος πραγματοποιεί από χθες, Τετάρτη, πολυήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, εν μέσω ενός τεταμένου πλαισίου ανάμεσα στη Μόσχα και το Βερολίνο, μετά την συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία ή τις ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου στο Κρεμλίνο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εν λόγω εμβολίου, είχε ανακοινώσει στις 8 Απριλίου ότι άρχισε διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο «για ένα συμβόλαιο αγοράς εκ των προτέρων».

Ο Σπαν είχε αιτιολογήσει την απόφαση του Βερολίνου να δράσει μόνο του στηρίζοντάς την στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί εξ ονόματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ την αγορά του Sputnik V, σε αντίθεση με αυτό που έκανε για τα άλλα εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ θα εξετάσουν τις πρακτικές παρασκευής του ρωσικού εμβολίου τον Μάιο

Τεχνικοί εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να ξεκινήσουν τον νέο γύρο εξέτασης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της covid-19 από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 1ο Μαΐου, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σήμερα.

«Οι επιθεωρήσεις των σωστών πρακτικών παρασκευής θα πραγματοποιηθούν από τις 10 Μαΐου ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου», δήλωσε ο ΠΟΥ όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Reuters.

Κοινή ομάδα του ΠΟΥ και του ΕΜΑ διεξάγει αυτή την περίοδο ελέγχους για τις σωστές κλινικές πρακτικές του εμβολίου που ανέπτυξε το ινστιτούτο Γκαμαλέγια, πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου, ο ΠΟΥ απάντησε: «Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πληροφορίες από την παρασκευάστρια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν είχε συνομιλίες την Τρίτη στη Γενεύη με τον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος αργότερα έγραψε στο Twitter: «Ο ΠΟΥ εκτιμά τις προσπάθειες της Ρωσίας να πληροί τους όρους για την Έκτακτη Χρήση εμβολίων».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο