Kαλεί τη Ρωσία να επιτρέψει στον Ναβάλνι να δεχθεί γιατρούς της εμπιστοσύνης του η Ε.Ε.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις αναφορές ότι η υγεία του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι συνεχίζει να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και καλεί τις ρωσικές αρχές να του παραχωρήσουν άμεση πρόσβαση σε ιατρούς της εμπιστοσύνης του, σύμφωνα με γραπτή δήλωση την οποία εξέδωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα επανέλθουν στο θέμα κατά την αυριανή τους τηλεδιάσκεψη.

Η ΕΕ καθιστά υπεύθυνες τις ρωσικές αρχές για την ασφάλεια και την υγεία του Ναβάλνι, οι οποίες θα είναι υπόλογες για ό,τι συμβεί.

Ως συνέχεια των σαφών μηνυμάτων που πέρασαν κατά την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου στη Μόσχα τον Φεβρουάριο σχετικά με την κατάσταση του Ναβάλνι, η ΕΕ θα συνεχίσει να ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του, καθώς θεωρούμε ότι η καταδίκη του είναι πολιτικά παρακινημένη και αντιβαίνει στον διεθνή άνθρωπο της Ρωσίας υποχρεώσεις δικαιωμάτων, είπε ο Μπορέλ.

"Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε επίσης από τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με το προσωρινό μέτρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά τη φύση και την έκταση του κινδύνου για τη ζωή του Ναβάλνι", τόνισε

Υπενθύμισε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη δηλητηρίαση Ναβάλνι με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο και επέβαλε κυρώσεις τον Οκτώβριο του περασμένου έτους σε έξι Ρώσους ανώτερους αξιωματούχους και μία οντότητα που συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας".

"Επιπλέον, στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα άτομα τον Φεβρουάριο για τους ρόλους τους στην αυθαίρετη σύλληψη, δίωξη και καταδίκη του Ναβάλνι", ανέφερε.

"Η υπόθεση Ναβάλνι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά επιβεβαιώνει ένα αρνητικό μοτίβο συρρίκνωσης του χώρου για την αντιπολίτευση, την κοινωνία των πολιτών και τις ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσική Ομοσπονδία", επανέλαβε ο Μπορέλ.

Όπως σημείωσε, "η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους εταίρους της, θα συνεχίσει να καλεί τη Ρωσία να ερευνήσει επειγόντως την απόπειρα δολοφονίας μέσω δηλητηρίασης του Ναβάλνι με πλήρη διαφάνεια και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) να διασφαλίσει μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανέλθει σε αυτό το ζήτημα κατά την προσεχή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα 19 Απριλίου, κατέληξε  ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση