Αγωγές για τη διαρροή «μαμούθ» προσωπικών στοιχείων 530 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook

Νομική δράση κατά της Facebook καλούνται να αναλάβουν εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας, τα δεδομένα των οποίων διέρρευσαν μέσω αυτής. Περίπου 530 εκατομμύρια χρήστες εκτιμάται ότι έχουν πέσει θύματα της διαρροής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων και αριθμών κινητών τηλεφώνων. Στη λίστα φαίνεται ότι βρίσκονται και 625.000 Έλληνες - μάλιστα, σε αυτούς περιλαμβάνονται αρκετοί εγχώριοι  celebritiesαό τον χώρο του θεάματος, όπως και άνθρωποι   προερχόμενοι από τον χώρο του αθλητισμού.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2019, οπότε και θεωρείται ότι έγινε η ψηφιακή πειρατεία. Ωστόσο μόλις πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς οι χάκερς δημοσιοποίησαν το αρχείο σε ιστότοπό τους, με αποτέλεσμα να θεωρείται ως μία από τις πιο σοβαρές και μεγάλες ψηφιακές πειρατείες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ήδη μια ψηφιακή οργάνωση για την προστασία του απορρήτου ετοιμάζεται να απευθυνθεί στα δικαστήρια της Ιρλανδίας, εξ ονόματος των πολιτών που επηρεάσθηκαν.

Πάντως το Facebook υποστηρίζει ότι «η συγκεκριμένη διαρροή οφειλόταν σε ένα κενό, το οποίο έχουμε κλείσει, ήδη από τον Αύγουστο του 2019. Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν είναι παλιά».

«Η αρχή ενός ντόμινο»

Ο διευθυντής της οργάνωσης Digital Rights Ireland (DRI) προειδοποίησε άλλους τεχνολογικούς γίγαντες ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός ντόμινο. Όπως είπε, θα είναι η πρώτη μαζική δράση τέτοιου είδους, αλλά «είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι η τελευταία».

«Οι νόμοι υπάρχουν για να προστατεύουν τους καταναλωτές και τα προσωπικά τους δεδομένα. Είναι οι στιγμή οι τεχνολογικοί γίγαντες να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα και να πάρουν στα σοβαρά την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Αποζημίωση έως και 12.000 ευρώ για κάθε χρήστη

Σύμφωνα με την DRI, το Facebook απέτυχε να προστατεύσει τα στοιχεία των χρηστών και να ειδοποιήσει όσους επηρεάστηκαν. Η διαρροή των δεδομένων έγινε πρόσφατα, ενώ εντύπωση προκάλεσε ότι οι ψηφιακοί πειρατές δημοσιοποίησαν το αρχείο δωρεάν, χωρίς να απαιτηθεί αντάλλαγμα ή λύτρα.

Η ιρλανδική οργάνωση υποστηρίζει ότι οι χρήστες που θα κινηθούν νομικά ενδέχεται να πάρουν αποζημίωση έως και 12.000 ευρώ, εφόσον δικαιωθούν, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί ζητούν την απολογία του Facebook για το πώς έγινε η πειρατεία, παρά τα μέτρα προστασίας που διατείνεται ότι λαμβάνει.

Ξεκινά έρευνα από την ιρλανδική επιτροπή προστασίας δεδομένων

Χθες η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τη διαρροή. Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα αξιολογηθεί αν παραβιάστηκαν διατάξεις του νόμου GDPR ή του νόμου περί προστασίας δεδομένων του 2018 από το Facebook.

Πάντως το Facebook υποστήριξε ότι η έρευνα σχετίζεται με λειτουργίες που διευκολύνουν τους χρήστες να βρουν και να συνδεθούν με τους φίλους τους στις υπηρεσίες, οι οποίες είναι κοινές σε πολλές εφαρμογές. «Ανυπομονούμε να εξηγήσουμε και τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζουμε».

Εάν διαπιστωθεί η  παραβίαση, η πλατφόρμα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 4% του κύκλου εργασιών της.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Αμφισβητεί τη μαρτυρία Καραγιάννη που έδειξε στραγγαλισμό του Θανάση η πλευρά της Εισαγγελίας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας