Στον Εισαγγελέα οι ναύαρχοι που o Eρντογάν κατηγορεί για πραξικόπημα

Οι 10 προσαχθέντες απόστρατοι ναύαρχοι στην Τουρκία οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα, όπου αποφασίστηκε να παραταθεί η προσωρινή κράτησή της κατά 4 ημέρες. Ο δικηγόρος των προσαχθέντων υποστηρίζει ότι δεν έχουν συλλεχθεί ακόμη στοιχεία εναντίον των ναυάρχων και δεν τους έχουν ακόμη ανακρίνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο πολιτικός αναβρασμός στην Τουρκία ξέσπασε το Σαββατοκύριακο έπειτα από την κοινή δήλωση των 103 απόστρατων Τούρκων ναυάρχων, με την οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση να μην αγγίξει τη συνθήκη του Μοντρέ για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση περί κατάργησή της.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε επίσημη έρευνα εναντίον των συντακτών της δήλωσης, η οποία δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Διακήρυξη Μοντρέ από 103 ναυάρχους» σε ορισμένους ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 23:00 χθες το βράδυ (Σάββατο 3 Απριλίου), θεωρώντας ότι αποτελεί παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και τη λαϊκή βούληση.

Οι υπογράφοντες συγκεκριμένα ανέφεραν ότι: «Οι πρόσφατες συζητήσεις στο πλαίσιο του έργου της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης περί της δικαιοδοσίας κατάργησης της Σύμβασης του Μοντρέ και άλλων διεθνών συνθηκών αντιμετωπίζονται με ανησυχία. Το καθεστώς των Τουρκικών Στενών, τα οποία είναι από τις πιο σημαντικές πλωτές οδούς στον κόσμο, διέπεται από διεθνείς συνθήκες.

Η πιο πρόσφατη από αυτές τις συνθήκες, η Συνθήκη του Μοντρέ, δεν προστατεύει μόνο με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα της Τουρκίας και ρυθμίζει τη δίοδο από τα στενά του Βοσπόρου, είναι επίσης μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία που συμπληρώνει τη Συνθήκη της Λωζάνης, δίνοντας στην Τουρκία πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί των Στενών των Δαρδανελίων, καθώς και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Επίσης, αποτελεί το έγγραφο που θεμελιώνει την προστασία της ασφάλειας των παράκτιων χωρών και καθιστά τον Εύξεινο Πόντο θάλασσα ειρήνης.

Πηγή: Έθνος 

Δειτε Επισης

Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας