«Δεν είναι μυστικό οι διαφορές με Τουρκία για την αγορά S400 και Αν. Μεσόγειο»

"Είναι προς το συμφέρον μας να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας (να παραμείνει σε αυτό)", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών και προ της συνεδρίασης των ομολόγων του στην έδρα του ΝΑΤΟ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι, "δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία για την αγορά των S400 και την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία είναι παλιός σύμμαχος. Είναι προς το συμφέρον μας να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας".

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι "το ΝΑΤΟ έδειξε την ικανότητά του να βοηθάει στην επίλυση διαφορών, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο, ο μηχανισμός καλό παράδειγμα". 

Όπως επεσήμανε, "υπάρχουν διαφορές, διαφωνίες όπως η αγορά των S400. Υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασα ανησυχίες στην Άγκυρα για τους S400. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ αποτελεί πλατφόρμα και είναι καλό που καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι όταν υπάρχουν διαφορές. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε", συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

"Αυτό είναι ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ανοίξαμε το δρόμο για διερευνητικές, επίσης η παρουσία ΝΑΤΟ στο Αιγαίο: δουλεύουμε μαζί στην πλατφόρμα του ΝΑΤΟ. Οπότε, ναι, να εκφράζουμε ανησυχίες και διαφορές, αλλά το ΝΑΤΟ είναι εργαλείο", τόνισε.

Επιπλέον  ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι "θέλουμε να αναζωογονήσουμε τη Συμμαχία, να διαβεβαιώσουμε ότι είναι ισχυρή απέναντι στις απειλές του σήμερα, όπως ήταν στο παρελθόν".

Σχετικά με τον Nord Stream 2, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι "ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι ο αγωγός είναι κακή ιδέα, κακή για την Ευρώπη, κακή για τις ΗΠΑ" και προσέθεσε ότι μπορεί να "υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας, της Πολωνίας και άλλως στενών εταίρων και συμμάχων".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια