Κατακόρυφη πτώση για την τουρκική λίρα μετά την απόλυση του διευθυντή της κεντρικής τράπεζας

Η απόλυση του διευθυντή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας εκ μέρους του Ερντογάν είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της αξίας της λίρας στο χρηματιστήριο.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό μέσο, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας άγγιξε σήμερα τις 8,12 λίρες ανά δολάριο και τις 7,01 λίρες ανά ευρώ, σημειώνοντας, όσον αφορά την ισοτιμία με το δολάριο, πτώση της τάξεως του 12% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή.

Η πτώση αυτή ήρθε ως συνέπεια της αιφνιδιαστικής απόλυσης του διευθυντή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Νατζί Αγκμπάλ, που έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου μετά από σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Ο Αγκμπάλ είχε δουλέψει στην θέση αυτή για λιγότερους από 5 μήνες και αντικαταστάθηκε άμεσα από τον Σαχάπ Καβτζίογλου, καθηγητή χρηματοοικονομικών και πρώην βουλευτή του κόμματος του Ερντογάν, AKP.

«Η απόλυση του διευθυντή της κεντρικής τράπεζας μπορεί να επιφέρει ένα «θανάσιμο» χτύπημα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Τουρκία», έγραψε ο Γουίν Τιν, επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής τράπεζας  Brown Brothers Harriman.

Τους 5 μήνες που ο Αγκμπάλ ηγήθηκε της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ο τραπεζίτης ενίσχυσε τις μεταρρυθμίσεις και επεδίωξε την ανεξαρτησία του ιδρύματος.

Δύο μέρες πριν την απόλυσή του, ο Αγκμπάλ είχε πετύχει αύξηση των επιτοκίων κατά 19%, υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν αναμενόμενο.

«Μετά την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών εκ μέρους της, η Τουρκία εγκαταλείπει ατάκτως την επιτυχία, σε μια κίνηση που αναμένουμε να οδηγήσει την υποτίμηση της τουρκικής λίρας στις 8,58 λίρες/ δολάριο ή και παραπάνω», προσέθετε ο Γουίν στην εκτίμησή του.

Ο Ερντογάν υιοθετεί μια μάλλον ανορθόδοξη προσέγγιση όσον αφορά την νομισματική πολιτική, η οποία βασίζεται στην διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα προκειμένου να αποφευχθεί ο πληθωρισμός.

Ο Καβτζιόγλου, ο νέος διευθυντής της κεντρικής τράπεζας, έχει υπερασπιστεί παρόμοιες πολιτικές στο παρελθόν, και ιδιαίτερα κατά την θητεία του ως βουλευτή του AKP, μεταξύ των ετών 2015 και 2018.

«Σε αυτό το σημείο, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το ποιος αντικαθιστά τον Αγκμπάλ ή τι μπορεί να ειπωθεί εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς είναι ξεκάθαρο πως ο Ερντογάν είναι αυτός που κινεί τα νήματα», έγραφε τέλος ο Γουίν.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Δειτε Επισης

«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Σε σοβαρή κατάσταση δύο από τα άλογα που έτρεχαν ανεξέλεγκτα στο κέντρο του Λονδίνου
Αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΗΠΑ απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ
Ανησυχία ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά
Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου, βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς