Μέρκελ: Όχι σε επιλεκτική συνεργασία με τη Βρετανία

Δεν πρόκειται να υπάρξει για τη Μεγάλη Βρετανία μετά την έξοδο της από την ΕΕ μια επιλεκτική συνεργασία, προειδοποίησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην σημερινή ομιλία της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις εξόδου συνέστησε «στους Βρετανούς φίλους να μην έχουν αυταπάτες». Εάν θέλουν να έχουν και μετά την έξοδο πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, θα πρέπει όπως και η Νορβηγία, να αποδεχτούν την ελευθερία διακίνησης ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, δήλωσε.
Σε μια επί της ουσίας σκληρή ομιλία στη γερμανική βουλή, η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι θα γίνει αισθητό πως «άλλο είναι να είσαι κράτος μέλος της ΕΕ και άλλο να είσαι εκτός ως τρίτη χώρα».
Διατηρούνται πολλοί δεσμοί με τη Βρετανία
Η καγκελάριος επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θέση της, με την οποία συμφωνούν τόσο ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ όσο και ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι, ότι πριν από το βρετανικό αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, δεν πρόκειται να γίνουν ούτε επίσημες διαπραγματεύσεις αλλά ούτε προκαταρκτικές συζητήσεις.
Παράλληλα όμως η Άνγκελα Μέρκελ συνέστησε προς όλους ψυχραιμία. Αυτό αφορά και τις διαπραγματεύσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι υπάρχουν στενές οικονομικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, ότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ότι πρεσβεύουν κοινές αξίες.
Τέλος, όπως τόνισε η καγκελάριος «η ΕΕ είναι αρκετά δυνατή για να αντέξει την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας». Το ζητούμενο τώρα είναι «να κοιτάξουμε μπροστά και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα» κατέληξε.
Πηγή: DW

Δειτε Επισης

Το TikTok βρίσκει απέναντί του και την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ποια υπηρεσία του πρόκειται να απαγορευτεί
Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη του Ντουμπάι-Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Προσπάθειες να ξεπεραστεί η δυσπιστία, υποστηρίζει μέλος της αντιπροσωπείας του Κοσόβου
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεστάλη η εναέρια κυκλοφορία στην ανατολική Λιβύη λόγω ισχυρής αμμοθύελλας
Οι IDF ανακοίνωσαν τη σύλληψη υπόπτου για τον φόνο νεαρού Ισραηλινού βοσκού στη Δυτική Όχθη
Συνάντησε τον Πρόεδρο του Ιράκ ο Ερντογάν-«Θα δράσουμε από κοινού κατά του PKK»