Πρόωρη η μονομερής έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V προειδοποιεί ο ΕΜΑ

Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αποτρέπει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το να εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κοροναϊού επικαλούμενη ανεπαρκή δεδομένα επί των εμβολιασμένων ατόμων.

«Είναι κάπως σαν ρώσικη ρουλέτα» δήλωσε η Κρίστα Βιρτούμερ-Χος, πρόεδρος του διευθυντικού συμβουλίου του EMA στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, την ώρα που η αυστριακή κυβέρνηση πληθαίνει τις επαφές με τη Μόσχα.

«Χρειαζόμαστε στοιχεία που να μπορούμε να αξιολογήσουμε. Προς το παρόν, δεν έχουμε δεδομένα για τις παρενέργειες σε σχέση με τα εμβολιασμένα άτομα» υπογράμμισε.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και για τον λόγο αυτόν δεν συνιστώ την χορήγηση επείγουσας εθνικής άδειας» είπε η Κρίστα Βιρτούμερ-Χος, καλώντας τις χώρες να περιμένουν το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Δείτε επίσης: Κομισιόν προς χώρες-μέλη: Kινεζικά και ρωσικά εμβόλια με δική σας ευθύνη

Το ρωσικό εμβόλιο έκανε την περασμένη εβδομάδα ένα κρίσιμο βήμα για την κυκλοφορία του στην ΕΕ με την έναρξη της αξιολόγησής του από τον EMA. Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν έτοιμες να προμηθεύσουν 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από τον προσεχή Ιούνιο.

«Είναι πιθανόν να έχουμε το Sputnik V στην αγορά στο μέλλον, αλλά όταν θα έχουμε εξετάσει τα αναγκαία στοιχεία», βασιζόμενοι «στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ελέγχων ποιότητας και αποτελεσματικότητας», επέμεινε η εκπρόσωπος του EMA.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανήσυχες από τους βραδείς ρυθμούς της εμβολιαστικής διαδικασίας την ΕΕ στράφηκαν προς εμβόλια που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, όπως η Ουγγαρία, που ξεκίνησε τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το ρωσικό εμβόλιο τον περασμένο μήνα. Η Τσεχία, η Σλοβακία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν επίσης προχωρήσει σε παραγγελίες από τη Μόσχα.

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς συζήτησε τον περασμένο μήνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «τη δυνατότητα προμήθειας» του εμβολίου, λέγοντας ότι τα εμβόλια δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενα «γεωπολιτικών συγκρούσεων».

Ο Κουρτς συναντήθηκε την Παρασκευή στην Βιέννη με εκπρόσωπο του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) που χρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, οι συνομιλίες τους ήταν εποικοδομητικές.

Ωστόσο ο αυστριακός καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι θα περιμένει την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα