Το Παρίσι ζητεί συνεδρίαση συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό τις ΗΠΑ

Η Γαλλία ζήτησε συνεδρίαση του υπό αμερικανική διοίκηση διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) λόγω της «αναβίωσης» αυτής της οργάνωσης στο Ιράκ.

«Αυτό που μπορούμε να σημειώσουμε, για την κατάσταση στο Ιράκ ιδιαιτέρως, είναι μια ισχυρή αναβίωση του Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης.

«Αυτό μας κάνει να ζητούμε μαζί με τις ιρακινές αρχές, αυτό που αποκαλείται Συνασπισμός κατά του Νταές, που δεν έχει συνεδριάσει εδώ και πολύ καιρό, να μπορέσει να συνεδριάσει εκ νέου για να ενισχύσει την κυριαρχία και τη σταθερότητα στο Ιράκ», δήλωσε.

Το ΙΚ συνεχίζει να εξαπολύει φονικές επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ.

«Θα πρέπει να μπορέσει να συνεδριάσει αυτός ο συνασπισμός αρκετά γρήγορα και νομίζω ότι αυτό θα γίνει», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει μεγάλες εκτάσεις των εδαφών της Συρίας και του Ιράκ από το 2014. Παρά την ήττα του στη Συρία τον Μάρτιο του 2019 με τη πτώση του «χαλιφάτου» του, το ΙΚ συνεχίζει να εξαπολύει φονικές επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Τριάντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 21 Ιανουαρίου από δύο βομβιστές αυτοκτονίας του ΙΚ που ανατινάχθηκαν σε αγορά στο κέντρο της Βαγδάτης, στην πλέον πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων τριών και πλέον χρόνων στην ιρακινή πρωτεύουσα. Μόλις πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ μείωσε σε 2.500 άνδρες την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ. Η Γαλλία, η οποία μετέχει επίσης στον διεθνή συνασπισμό, καλεί έκτοτε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να συνεχίσει η καταπολέμηση του ΙΚ να αποτελεί προτεραιότητα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία