Τηλεδιάσκεψη Μακρόν-Ερντογάν μετά από μήνες γαλλο-τουρκικών εντάσεων

Τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει απόψε ο Εμανουέλ Μακρόν για τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, όπως άφησε να εννοηθεί το Ελυζέ.

Θα είναι η πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο που οι Μακρόν και Ερντογάν θα συνομιλήσουν μετά από μήνες εντάσεων – μια συζήτηση που έρχεται μέσα σ’ ένα κλίμα διπλωματικών διαφωνιών μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας για σειρά θεμάτων, όπως το λιβυκό, το συριακό, της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της αντεπίθεσης από το Παρίσι κόντρα στην τουρκική επιρροή στη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας. Οι δύο ηγέτες έχουν ανταλλάξει έντονους χαρακτηρισμούς με τον Ερντογάν να φθάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει «εγκεφαλικό νεκρό» τον Μακρόν και να διερωτάται για την «ψυχική υγεία» του μετά τις δηλώσεις του Μακρόν υπέρ της ελευθερίας του λόγου, περιλαμβανομένων των σκίτσων του Μωάμεθ. Ο Ερντογάν είχε καλέσει μάλιστα τους συμπολίτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα και κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο για «ισλαμοφοβία», με το Παρίσι να ανακαλεί τον πρεσβευτή του από την Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Ακόμη και Γάλλοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Γαλατάσαραϊ της Κωνσταντινούπολης ενεπλάκησαν άθελά τους στην γαλλοτουρκική κόντρα, μετά την ανάκληση πρόσφατα των αδειών εργασίας τους και τις απειλές για απέλασή τους ανά πάσα στιγμή. Τον περασμένο Δεκέμβριο τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα για τις παράνομες, μονομερείς ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία προκάλεσε επίσης εκνευρισμό στη Γαλλία κι άλλες δυτικές χώρες με την παρέμβασή της υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη και με τη στήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν στην ένοπλη σύρραξή του με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αλλά ενόψει της άφιξης στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν ο Ερντογάν άλλαξε τόνους κι εξέφρασε την επιθυμία να ανοίξει «μια νέα σελίδα» στις σχέσεις της Τουρκάις με την ΕΕ. Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Μακρόν δήλωσε «λίαν ικανοποιημένος» με την αλλαγή τόνου από μέρους του Τούρκου Προέδρου. «Ελπίζω τώρα να έχουμε αποτελέσματα» στη Συρία και να φθάσουμε στην «αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων» απλό τη Λιβύη και «να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είχε πει ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Atlantic Council.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/tilediaskepsi-apopse-makron-erntogan-meta-apo-mines-gallo-toyrkikon-entaseon

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου