Ποια είναι τα επόμενα βήματα του Νικολά Σαρκοζί μετά την καταδίκη του

Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα! Ο Νικολά Σαρκοζί ήταν γνωστός ως μάλλον αποτυχημένος πολιτικός αρχηγός μέχρι το 1997. Λίγα χρόνια αργότερα, επανήλθε στο προσκήνιο σαν ο «Ρόκι της Δεξιάς» και έφτασε να θεωρείται κάτι σαν σωτήρας της Γαλλίας! Η θητεία του, όμως, αμαυρώθηκε από σειρά οικονομικών σκανδάλωνπου έριξαν τη δημοτικότητά του στο ναδίρ. Εντέλει, έφυγε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων ως ο λιγότερο δημοφιλής από τους πέντε σημαντικότερους ηγέτες στην Ευρώπη.

Η ταύτισή του με την Άνγκελα Μέρκελ, η ροπή του προς την πολυτέλεια, αλλά και η σχεδόν λάιφ στάιλ προσωπική του ζωή δεν έγιναν αποδεκτά με συμπάθεια από τους Γάλλους. Τα προβλήματά του, όμως, δεν τελείωσαν με την πολιτική αποστρατεία του. Μετά την έξοδό του από την προεδρία, ακολούθησαν οι περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη. Σε μία αναπάντεχη τροπή των γεγονότων, όμως, ο Σαρκοζί, παρ’ ότι αναμενόταν η δίκη του για διαφθορά και απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης, είδε τις πολιτικές μετοχές του να ανεβαίνουν. Το βιβλίο του με τίτλο «Ο καιρός της καταιγίδας», στο οποίο αφηγείται τα δύο πρώτα χρόνια του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, έγινε μπεστ σέλερ.

Ξαφνικά, οι Γάλλοι φάνηκαν να αναπολούν και να εκτιμούν τις σκληρές πολιτικές «Νόμου και Τάξης» που είχε εφαρμόσει. Στην κρίση ηγεσίας που αντιμετωπίζει η Δεξιά, μάλιστα, τον αντιμετώπιζαν περίπου ως λύση για τις προεδρικές του 2022. Τώρα πλέον, όμως, είναι άγνωστο τι πολιτικό αντίκτυπο θα έχει η καταδίκη του σε τρία χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο του Παρισιού για διαφθορά και δωροδοκία.

Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι η πρώτη από τις τέσσερις δικαστικές μάχες που έχει να αντιμετωπίσει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας το επόμενο διάστημα. Ο καταδικασθείς πρέπει να εκτίσει άμεσα το ένα από τα τρία χρόνια της ποινής του και για τα υπόλοιπα δύο λαμβάνει αναστολή. Αποφασίστηκε ότι αντί για φυλακή ή κοινωνική εργασία, θα φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης. «Μετά την ανακοίνωση αυτής της εξαιρετικά σκληρής και παντελώς αβάσιμης και αδικαιολόγητης απόφασης, ο Σαρκοζί είναι ήρεμος αλλά και αποφασισμένος να συνεχίσει για να αποδείξει την αθωότητά του», δήλωσε η δικηγόρος του, Ζακλίν Λαφόντ. Ακόμα, όμως, και ο εφτάψυχος Σαρκοζί θα δυσκολευτεί να επανακάμψει.

Η δίκη του για την κατηγορία της διαφθοράς είναι το προϊόν δικαστικής έρευνας πολλών ετών. Στις αρχές του Ιουλίου του 2012, λιγότερο από ένα μήνα μετά την απώλεια της ασυλίας του Σαρκοζί, η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έρευνα στα γραφεία του τέως προέδρου και στο σπίτι της συζύγου του Κάρλα Μπρούνι.

Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο Ζακ Σιράκ είχε καταδικαστεί το 2011 σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή για διαφθορά, αλλά δεν είχε παρουσιαστεί στο δικαστήριο εξαιτίας της εύθραυστης υγείας του.

Όλα άρχισαν όταν οι αρχές άρχισαν να ερευνούν την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007 από τον τότε Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Μετά την εκλογική του ήττα τέθηκαν υπό παρακολούθηση και οι τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον δικηγόρο του και συγκατηγορούμενό του σήμερα Τιερί Ερζόγκ. Το σκάνδαλο αυτό έγινε γνωστό ως «ecoutes».

Η κατηγορία ήταν ότι ο Σαρκοζί προσπάθησε, από κοινού με τον Ερζόγκ, να εξαγοράσει τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος ήταν τότε μέλος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Του έταξε ευμενή μετάθεση με αντάλλαγμα απόρρητες πληροφορίες για την έρευνα εις βάρος του. Εκτός από την χρηματοδότηση του Καντάφι έτρεχε μία ακόμα έρευνα για τα μαύρα χρήματα σε καφέ φακέλους που είχε λάβει από την κληρονόμο της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας L 'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ.

Αρχικά, η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας και του κινδύνου που θα αντιμετώπιζε ο 73χρονος δικηγόρος Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ο Σαρκοζί σε κάθε ευκαιρία δήλωνε την αθωότητά του, υποστηρίζοντας πως συμμετέχει στη δίκη με «πολεμική διάθεση». Στο δικαστήριο υποστήριξε ότι ουδέποτε διέπραξε πράξη που να παραπέμπει σε διαφθορά.

Η δικαστής Κριστίν Μι, η οποία προήδρευσε της δίκης, δήλωσε ότι ο 66χρονος πολιτικός «χρησιμοποίησε το στάτους του ως πρώην Γάλλος πρόεδρος» σε μια «ιδιαίτερα σοβαρή» αδικοπραξία. Η σύζυγος του Σαρκοζί έσπευσε να δηλώσει την υποστήριξή της: «Τι τρελή σκληρότητα αγάπη μου, Νικολά Σαρκοζί. Η μάχη συνεχίζεται, η αλήθεια θα αναδειχθεί» έγραψε η Κάρλα Μπρούνι σε ανάρτησή της στο Instagram, συνοδεύοντάς τη με φωτογραφία της με τον σύζυγό της και το σχόλιο «αδικία» σε hashtag.

Το μέλλον, πάντως, δεν προμηνύεται ευοίωνο για τον Σαρκοζί, ο οποίος στις 17 Μαρτίου έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμα δίκη για υπόθεση που αφορά στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012. Και οι δικαστικές περιπέτειές του δεν θα σταματήσουν εκεί.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα