Το μήνυμα της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι μετά την έκθεση των ΗΠΑ

Τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δείχνει ως υπεύθυνο της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

«Δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ», το μήνυμα της Χατιτσέ Τσενγκίζ, αρραβωνιαστικιάς του δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο Twitter, μετά τη δημοσιοποίηση της αποχαρακτηρισμένης έκθεσης-καταπέλτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τον θάνατό του.

Τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δείχνει ως υπεύθυνο της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που ερμηνεύεται και ως απόπειρα της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να απομονώσει τον πρίγκιπα διάδοχο.  Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στον Μπιν Σαλμάν, φοβούμενος για διάρρηξη των σχέσεων με μια χώρα σύμμαχο. 

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου σε 76 Σαυδάραβες, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί πρόσωπα που απειλούν ή επιτίθενται σε ακτιβιστές, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους εκ μέρους ξένων κυβερνήσεων. 

Σύμφωνα με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δημοσιοποίησε το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI), ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενέκρινε και πιθανότατα διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2019. 

Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Κασόγκι ως «απειλή για το βασίλειο» και θεωρούσε ότι χρειαζόταν βίαια μέσα, εφόσον χρειαζόταν, για ν ατον φιμώσουν. Είναι «άκρως απίθανο» οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να εκτέλεσαν την επιχείρηση εναντίον του Κασόγκι χωρίς την έγκριση του Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα» ότι ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν «ενέκρινε την επιχείρηση» στην Κωνσταντινούπολη για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι, προστίθεται σε αυτό το τετρασέλιδο κείμενο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, ήδη από το 2017 ο πρίγκιπας διάδοχος είχε τον απόλυτο έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου. Κάτι τέτοιο, προσθέτουν «καθιστά άκρως απίθανη την υπόθεση οι Σαουδάραβες αξιωβματούχοι να εκτέλεσαν μια τέτοια επιχείρηση χωρίς το πράσινο φως» από αυτόν. Εκείνη την εποχή, οι αμερικανικές υπηρεσίες εικάζουν ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε δημιουργήσει ένα κλίμα ώστε οι συνεργάτες του να μην τολμούν να αμφισβητήσουν τον ίδιο ή τις εντολές του, καθώς είχαν φόβο απόλυσης ή σύλληψης.

Στην έκθεση καταγράφονται τα ονόματα 21 προσώπων για τα οποία η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ήταν συνεργοί ή υπεύθυνοι για τον θάνατο του δημοσιογράφου, εκ μέρους του πρίγκιπα διαδόχου. Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν όμως αν τα πρόσωπα αυτά ήξεραν εκ των προτέρων ότι η επιχείρηση θα οδηγούσε στον θάνατό του.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας