Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενέκρινε τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στις ΗΠΑ

Τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δείχνει ως υπεύθυνο της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που ερμηνεύεται και ως απόπειρα της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να απομονώσει τον πρίγκιπα διάδοχο. 

Σύμφωνα με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δημοσιοποίησε το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI), ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενέκρινε και πιθανότατα διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2019. 

Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Κασόγκι ως «απειλή για το βασίλειο» και θεωρούσε ότι χρειαζόταν βίαια μέσα, εφόσον χρειαζόταν, για ν ατον φιμώσουν. Είναι «άκρως απίθανο» οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να εκτέλεσαν την επιχείρηση εναντίον του Κασόγκι χωρίς την έγκριση του Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα» ότι ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν «ενέκρινε την επιχείρηση» στην Κωνσταντινούπολη για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι, προστίθεται σε αυτό το τετρασέλιδο κείμενο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, ήδη από το 2017 ο πρίγκιπας διάδοχος είχε τον απόλυτο έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου. Κάτι τέτοιο, προσθέτουν «καθιστά άκρως απίθανη την υπόθεση οι Σαουδάραβες αξιωβματούχοι να εκτέλεσαν μια τέτοια επιχείρηση χωρίς το πράσινο φως» από αυτόν. Εκείνη την εποχή, οι αμερικανικές υπηρεσίες εικάζουν ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε δημιουργήσει ένα κλίμα ώστε οι συνεργάτες του να μην τολμούν να αμφισβητήσουν τον ίδιο ή τις εντολές του, καθώς είχαν φόβο απόλυσης ή σύλληψης.

Στην έκθεση καταγράφονται τα ονόματα 21 προσώπων για τα οποία η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ήταν συνεργοί ή υπεύθυνοι για τον θάνατο του δημοσιογράφου, εκ μέρους του πρίγκιπα διαδόχου. Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν όμως αν τα πρόσωπα αυτά ήξεραν εκ των προτέρων ότι η επιχείρηση θα οδηγούσε στον θάνατό του.

Σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε τους βουλευτές και τους γερουσιαστές ότι θα ανακοινώσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ως απάντηση για τη δολοφονία του Κασόγκι στις 2.30 ώρα Ουάσινγκτον (21.30 ώρα Ελλάδας).

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε ότι η όποια ανακοίνωση θα γίνει μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η διακυβέρνηση Τζο Μπάιντεν εξετάζει το σενάριο ακύρωσης των συμφωνιών πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και τον περιορισμό των μελλοντικών πωλήσεων μόνο σε «αμυντικά» οπλικά συστήματα.

Η έκθεση συντάχθηκε λίγο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ο οποίος σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όμως δεν θέλησε να την δώσει στη δημοσιότητα.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
LIVE: Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Δεκαπεντάχρονος ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιερέα στο Σίδνεϊ
Νέο βίντεο από τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης εκτοξεύουν drones και πυραύλους
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης
Συγγραφέας μεταφέρει την αγωνία των πολιτών στο Ισραήλ-«Η πλειοψηφία δεν επιθυμεί απάντηση στο Ιράν»
Ποιος είναι ο ιερέας που μαχαιρώθηκε σε live σύνδεση στο Σίδνεϊ και γιατί προκλήθηκαν επεισόδια για χάρη του
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή οδηγούν σε πτώση τιμών πετρελαίου
«Ναι» στα αντίποινα από Ισραήλ, «όχι» σε κλιμάκωση-«Δεν θέλουμε εντάσεις, αλλά θα απαντήσουμε», προειδοποιεί το Ιράν