Εμβόλιο Pfizer: Μία δόση μειώνει «δραστικά» την ασυμπτωματική μετάδοση του κορωνοϊού

Μία δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech για το νέο κορωνοϊό μειώνει δραστικά την ασυμπτωματική μετάδοση της Covid-19, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Tα ευρήματα του νοσοκομείου Addenbrooke στο Κέιμπριτζ υποδεικνύουν μια προστασία σε ποσοστό 75% καθώς και ότι πέρα από τη μείωση του ποσοστού των θανάτων από τον φονικό κορωνοϊό το πρόγραμμα εμβολιασμού θα μειώσει πολύ γρήγορα τα νέα κρούσματα της Covid-19. Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ διαπίστωσαν ότι μία δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech μείωσε κατά τέσσερις φορές τον αριθμό των ασυμπτωματικών μολύνσεων από τον κορωνοϊό από τη στιγμή που αναπτύχθηκε ανοσία 12 ημέρες αργότερα. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών, λίγες μέρες αφότου η Βρετανία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε εμβόλιο για την Covid-19, ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου κι έναν μήνα αργότερα ο μαζικός εμβολιασμός. Οι ερευνητές έλεγξαν ανάλογους αριθμούς εμβολιασθέντων και μη εμβολιασθέντων υγειονομικών με 4.400 τεστ PCR εβδομαδιαίως στο διάστημα μεταξύ 18 και 31 Ιανουαρίου και τα ευρήματά τους φαίνεται ότι στηρίζουν την απόφαση των αρμόδιων βρετανικών Αρχών να καθυστερούν έως και κατά τρεις μήνες τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Οι Pfizer / BioNTech είχαν δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους μετά τη χορήγηση δύο δόσεων με χρονική απόσταση τριών εβδομάδων. Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Μάικ Γουίκς «πρόκειται για υπέροχα νέα, αφού το εμβόλιο της Pfizer όχι μόνον παρέχει προστασία από τη νόσηση από τον SARS-CoV-2, αλλά συμβάλλει και στην πρόληψη της μόλυνσης, μειώνοντας τη δυνατότητα του κορωνοϊού να μεταδοθεί σε άλλους. Κι αυτά είναι καλοδεχούμενα μαντάτα καθώς αρχίζουμε να καταστρώνουμε τον οδικό χάρη εξόδου από το lockdown, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη ότι το εμβόλιο δεν παρέχει πλήρη προστασία σε όλους. Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τις μάσκες, τη σχολαστική καθαριότητα των χεριών και τα τακτικά τεστ κορωνοϊού μέχρις ότου τεθεί ακόμη καλύτερα υπό έλεγχο η πανδημία».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα 26 από τα 3.252 τεστ στο υγειονομικό προσωπικό (0,8%) βγήκαν θετικά στον κορωνοϊό, ενώ σε διάστημα μικρότερο των 12 ημερών μετά τον εμβολιασμό τους το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 0,37% (13 θετικά τεστ επί συνόλου 3.535) και στη συνέχεια σε μόλις 0,2% (τέσσερα θετικά τεστ επί συνόλου 1.989) μετά από 12 ημέρες ή και περισσότερο από τον εμβολιασμό. «Τα ευρήματά μας», λέει ο δρ Νικ Τζόουνς, που συνυπογράφει την μελέτη, «δείχνουν μια δραστική μείωση του ποσοστού των θετικών τεστ μεταξύ ασυμπτωματικών υγειονομικών μετά από μία δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech. Κι αυτά είναι φανταστικά νέα τόσο για το προσωπικό των νοσοκομείων, όσο και τους ασθενείς, που μπορούν να νιώθουν εφησυχασμένοι ότι η στρατηγική μαζικού εμβολιασμού προστατεύει από την ασυμπτωματική μετάδοση του κορωνοϊού και από την συμπτωματική λοίμωξη, άρα τα νοσοκομεία είναι ακόμη ασφαλέστερα».

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Συνεδριάζει εκ νέου το Πολεμικό Υπουργικό του Ισραήλ και λαμβάνει αποφάσεις για τα αντίποινα στο Ιράν
Ισραηλινή διπλωματική επίθεση κατά του Ιράν-Κάλεσμα σε 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Δεκαπεντάχρονος ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιερέα στο Σίδνεϊ
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης