Έρευνα κατέδειξε μείωση των νοσηλειών μετά τους εμβολιασμούς με Pfizer και ΑstraZeneca

Τα αποτελέσματα από σχεδόν 1,5 εκ. εμβολιασμούς στη Σκωτία έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων της Pfizer και της ΑstraΖeneca είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε σύγκριση των αποτελεσμάτων ατόμων που έλαβαν την πρώτη δόση των δύο εμβολίων, με εκείνους που δεν είχαν λάβει καμία δόση.

Η μελέτη κατέδειξε πως έως και την τέταρτη εβδομάδα μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, τα εμβόλια Pfizer και Oxford-AstraZeneca αποδείχθηκαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από το Covid-19. Αυτό της Pfizer έως και 85%, σύμφωνα με την έρευνα ενώ αυτό της AstraZeneca ήταν ακόμη υψηλότερο και έφτασε μέχρι και 94%.

Μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο, ήταν και άτομα  ηλικίας 80 ετών και άνω, μιας από τις ομάδες υψηλότερου κινδύνου. Ο εμβολιασμός του συσχετίστηκε με μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας κατά την τέταρτη εβδομάδα, όταν τα αποτελέσματα και για τα δύο εμβόλια συνδυάστηκαν.

Ο δρ. Jim McMenamin, διευθυντής του τμήματος συμβάντων COVID-19 του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, ανέφερε πως τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, «καθώς προχωράμε από την προσδοκία σε βάσιμες αποδείξεις του οφέλους από τα εμβόλια. Σε όλο τον πληθυσμό της Σκωτίας τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση του κινδύνου εισαγωγής στο νοσοκομείο από μία μόνο δόση εμβολίου».

«Ενθαρρύνω όλους να λάβουν το εμβόλιο. Θέλουμε να συνεχιστεί η εξέλιξη αυτή και προσδοκούμε να περιγράψουμε τα οφέλη που ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν τις δεύτερες δόσεις αυτών των εμβολίων».

Από πλευράς του, ο Αζίζ Σέικ, καθηγητής στο Usher Institute του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε πως τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και «μας έδωσαν αρκετούς λόγους για να είμαστε θετικοί για το μέλλον. Τώρα έχουμε εθνικά στοιχεία, από όλη τη χώρα, ότι ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία, ενάντια στον κίνδυνο για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Πρέπει να αυξηθεί παγκοσμίως η προσπάθεια για εμβολιασμό με την πρώτη δόση, ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».  

Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η δεύτερη δόση και για τα δυο εμβόλια γίνεται την 12η βδομάδα.

Δειτε Επισης

Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας