Πέμπτη 25 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Έρευνα κατέδειξε μείωση των νοσηλειών μετά τους εμβολιασμούς με Pfizer και ΑstraZeneca

  23/02/2021 12:49
Έρευνα κατέδειξε μείωση των νοσηλειών μετά τους εμβολιασμούς με Pfizer και ΑstraZeneca

Έρευνα κατέδειξε μείωση των νοσηλειών μετά τους εμβολιασμούς με Pfizer και ΑstraZeneca

  23/02/2021 12:49

Τα αποτελέσματα από σχεδόν 1,5 εκ. εμβολιασμούς στη Σκωτία έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων της Pfizer και της ΑstraΖeneca είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε σύγκριση των αποτελεσμάτων ατόμων που έλαβαν την πρώτη δόση των δύο εμβολίων, με εκείνους που δεν είχαν λάβει καμία δόση.

Η μελέτη κατέδειξε πως έως και την τέταρτη εβδομάδα μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, τα εμβόλια Pfizer και Oxford-AstraZeneca αποδείχθηκαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από το Covid-19. Αυτό της Pfizer έως και 85%, σύμφωνα με την έρευνα ενώ αυτό της AstraZeneca ήταν ακόμη υψηλότερο και έφτασε μέχρι και 94%.

Μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο, ήταν και άτομα  ηλικίας 80 ετών και άνω, μιας από τις ομάδες υψηλότερου κινδύνου. Ο εμβολιασμός του συσχετίστηκε με μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας κατά την τέταρτη εβδομάδα, όταν τα αποτελέσματα και για τα δύο εμβόλια συνδυάστηκαν.

Ο δρ. Jim McMenamin, διευθυντής του τμήματος συμβάντων COVID-19 του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, ανέφερε πως τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, «καθώς προχωράμε από την προσδοκία σε βάσιμες αποδείξεις του οφέλους από τα εμβόλια. Σε όλο τον πληθυσμό της Σκωτίας τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση του κινδύνου εισαγωγής στο νοσοκομείο από μία μόνο δόση εμβολίου».

«Ενθαρρύνω όλους να λάβουν το εμβόλιο. Θέλουμε να συνεχιστεί η εξέλιξη αυτή και προσδοκούμε να περιγράψουμε τα οφέλη που ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν τις δεύτερες δόσεις αυτών των εμβολίων».

Από πλευράς του, ο Αζίζ Σέικ, καθηγητής στο Usher Institute του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε πως τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και «μας έδωσαν αρκετούς λόγους για να είμαστε θετικοί για το μέλλον. Τώρα έχουμε εθνικά στοιχεία, από όλη τη χώρα, ότι ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία, ενάντια στον κίνδυνο για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Πρέπει να αυξηθεί παγκοσμίως η προσπάθεια για εμβολιασμό με την πρώτη δόση, ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».  

Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η δεύτερη δόση και για τα δυο εμβόλια γίνεται την 12η βδομάδα.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας