Πράσινο ΣΕΥ στα συμπεράσματα για προτεραιότητες ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα

Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ (σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών - ΣΕΥ) ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ στα φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2021.

Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της ΕΕ να σέβεται, να προστατεύει και να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και να παραμείνει ενωμένη στην υποστήριξη του συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ως ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής του δράσης.

Ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα θα παραμείνουν στον πυρήνα της απάντησής της στην πανδημία και την παγκόσμια ανάκαμψη.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως και θα καταγγείλει τις παραβιάσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε συμβαίνουν, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΕΕ θα υποστηρίξει πλήρως το έργο και την εντολή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και του γραφείου της και θα καλέσει όλα τα κράτη να σεβαστούν την ανεξαρτησία της, να συνεργαστούν για την αποτελεσματική εκτέλεση της εντολής της και να εξασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οποιωνδήποτε άλλων σχετικών φόρουμ.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ στα φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα εγκρίνονται σε ετήσια βάση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας