Σχέδιο τεσσάρων βημάτων για έξοδο από το lockdown θα παρουσιάσει ο Τζόνσον

Έναν οδικό χάρτη για την έξοδο της Αγγλίας από το lockdown κατά του κορωνοϊού θα παρουσιάσει το απόγευμα ο Βρετανός Πρωθυπουργός, όπως γνωστοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει τέσσερα βήματα, αρχής γενομένης στις 8 Μαρτίου με την επιστροφή όλων των μαθητών στις τάξεις. Τα υπόλοιπα βήματα θα υλοποιούνται εφόσον πληρούνται τέσσερα κριτήρια κάθε φορά.

Μαζί με το άνοιγμα την σχολείων θα επιτραπεί η συνάντηση μεταξύ δύο ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά σε ανοιχτό χώρο για λόγους αναψυχής, π.χ. για έναν καφέ στο πάρκο και όχι μόνο για άσκηση.

Είναι πιθανό να επιτραπεί επίσης από την ίδια ημερομηνία η επίσκεψη ενός συγγενή ή φίλου σε τρόφιμο οίκου ευγηρίας.

Το δεύτερο σκέλος του πρώτου σταδίου χαλάρωσης των περιορισμών αναμένεται να έρθει στις 29 Μαρτίου. Τότε θα σταματήσει να ισχύει το αυστηρό μήνυμα «μείνετε σπίτι» και θα επιτραπεί η συνάντηση σε υπαίθριους χώρους έως έξι ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά ή δύο νοικοκυριών ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού μελών. Οι συναντήσεις θα μπορούν να γίνονται και σε κήπους σπιτιών.

Θα επιτραπεί επίσης η ομαδική άθληση σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και η συμμετοχή των παιδιών σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες.

Για τα επόμενα βήματα ο κ. Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει κάποιες ημερομηνίες που θα τελούν υπό την αίρεση εκπλήρωσης τεσσάρων κριτηρίων κάθε φορά.

Τα κριτήρια αυτά είναι να συνεχίζεται επιτυχώς το πρόγραμμα εμβολιασμού, τα στοιχεία να δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι επαρκώς αποτελεσματικά ως προς τη μείωση νοσηλειών και θανάτων από τον κορωνοϊό, τα κρούσματα να μην αυξάνονται με ρυθμό που να δημιουργεί κίνδυνο μη βιώσιμης πίεσης στο σύστημα υγείας NHS και η πορεία εξόδου από το lockdown να μη χρειάζεται αλλαγή λόγω νέων μεταλλάξεων του ιού.

Ο βρετανικός Τύπος παρουσιάζει διάφορα σενάρια για τα επόμενα τρία βήματα του οδικού χάρτη που θα παρουσιάσει ο κ. Τζόνσον.

Πιστεύεται ότι τον Απρίλιο θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα και ενδεχομένως οι παμπ και τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν πελάτες εφόσον έχουν εξωτερικό χώρο.

Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν είτε τον Απρίλιο είτε το Μάιο. Το Μάιο αναμένεται να επιτραπεί και το πλήρες άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, αρχικά με ισχύ του κανόνα των έξι (παρέες έως έξι ατόμων) και στους εσωτερικούς τους χώρους.

Τέλος, τον Ιούνιο αναμένεται να επιτραπούν οι διακοπές των Βρετανών εντός της χώρας τους και η επιστροφή θεατών σε γήπεδα.

Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να διατρηθεί η σύσταση προς τους Βρετανούς να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν. Για τους επόμενους μήνες πιθανότατα θα διατηρηθεί επίσης η απαγόρευση ταξιδιών αναψυχής στο εξωτερικό, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ο οδικός χάρτης θα παρουσιαστεί στις 3.30μμ ώρα Λονδίνου στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στις 7μμ τοπική ο Μπόρις Τζόνσον θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη