Σοκάρει τις ΗΠΑ μελέτη για τον κορωνοϊό-«Τραμπ και σύστημα Υγείας σκότωσαν 190.000 Αμερικανούς»

Περίπου 27 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαγνωστεί θετικοί στην Covid-19 από την εμφάνισή της, ενώ 470.000 έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιπλοκές της ασθένειας, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η μακάβρια λίστα συνεχίζει δε να μεγαλώνει και κανείς δεν γνωρίζει πού θα σταματήσει.

Κι όμως, τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν πάει διαφορετικά και το 40% των θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Με άλλα λόγια, σχεδόν 190.000 πολίτες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι σήμερα εν ζωή στην περίπτωση που δεν συνέβαιναν δύο πράγματα: Αφενός, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ασκούσε την προεδρία όταν εμφανίστηκε στις ζωές μας ο νέος κορωνοϊός και, αφετέρου, εάν το σύστημα Υγείας της πλουσιότερης χώρας του πλανήτη ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

Αυτό είναι το συγκλονιστικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε επιτροπή του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Lancet, η οποία διερεύνησε τις επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στο μέτωπο της υγείας και της πανδημίας ειδικότερα. Επιχειρώντας, παράλληλα, να θέσει τον δάκτυλο επί των τύπον των ήλων όσον αφορά τις ατέλειες και τα κενά του συστήματος υγείας.

«ΟΙ ΗΠΑ τα έχουν πάει τόσο άσχημα με αυτή την πανδημία, όμως η αποτυχία δεν μπορεί να χρεωθεί αποκλειστικά στον κ. Τραμπ, καθώς έχει να κάνει και με τις δομικές και κοινωνικές αστοχίες (…) Κι αυτό δεν είναι κάτι που θα λυθεί με τα εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα The Guardian η Μέρι Μπάσετ, μέλος της επιτροπής και διευθύντρια του κέντρου Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η κορυφή του παγόβουνου

Η επιτροπή εκτίμησε ότι ο Τραμπ, με την πολιτική του και τις αντιεπιστημονικές και σκοταδιστικές θεωρίες του, «έφερε δυστυχία στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον πλανήτη», όμως επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, τονίζοντας ότι τόσο η εκλογή του όσο και οι καταστροφικές και επί της ουσίας εγκληματικές επιδόσεις του στην υγεία ήταν «η κορυφή του παγόβουνου και μιας συγκεκριμένης περιόδου, της οποίας δεν είναι ο μοναδικός αρχιτέκτονας».

Η έρευνα διαπίστωσε, άλλωστε, πως όταν οι ΗΠΑ εισήλθαν στην καταιγίδα της πανδημίας διαθέτοντας ένα σε μεγάλο βαθμό αποδιοργανωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κι αυτό διότι, ανάμεσα στα άλλα, μεταξύ των ετών 2002 και 2019, δηλαδή την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν από το 3,21% στο 2,45% του ΑΕΠ. Η ευθύνη γι’ αυτό δε, όπως είναι προφανές, βαρύνει και τους τρεις προέδρους αυτής της περιόδου – Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και, φυσικά, Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικά όσον αφορά στον Τραμπ, φάνηκε πως τα πρώτα τρία χρόνια της προεδρίας του, 2,3 εκατομμύρια Αμερικανοί προστέθηκαν σε όσους δεν διέθεταν κανενός είδους υγειονομική ασφάλιση και κάλυψη. Μάλιστα, τη διετία 2017-’18, η ασφαλιστική κάλυψη υποχώρησε κατά 1,6% στις τάξεις των Λατίνων και κατά 2,8% όσον αφορά τους ιθαγενείς – ενώ παρέμεινε σταθερή για τον λευκό πληθυσμό.

Αποκαλυπτική η σύγκριση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι ερευνητές του Lancet είναι σχετικά απλή, αλλά αξιόπιστη. Βασίστηκε κυρίως στη σύγκριση ανάμεσα στην αναλογία θανάτων από Covid στις ΗΠΑ και τις άλλες έξι από τις χώρες της ομάδας G7 – Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία.

Κατέληξαν δε και σε ένα ακόμη αποκαλυπτικό συμπέρασμα: Εάν το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ ήταν ανάλογο με εκείνο των έξι παραπάνω κρατών, τότε συνολικά κάθε χρόνο θα πέθαιναν 461.000 λιγότεροι Αμερικανοί…

Πηγή: tanea.gr

Δειτε Επισης

Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ