Μπορέλ: Η ΕΕ θα εξετάσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, διαπιστώνοντας διολίσθηση στον αυταρχισμό

Η ΕΕ θα εξετάσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τη διαπίστωση της διολίσθησης της χώρας αυτής στον αυταρχισμό, τη συγκρουσιακή τακτική έναντι της ΕΕ και την επιμονή να συντηρεί περιφερειακές κρίσεις, τόνισε ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, απευθυνόμενος σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Μόσχα για παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις και ένα συγκρουσιακό μοντέλο σχέσης με την ΕΕ, το οποίο βασίζεται στη διαφορά ανάμεσα στις ανοικτές και κλειστές κοινωνίες. 

Ο Ζ. Μπορέλ προειδοποίησε τους Ευρωβουλευτές ότι “η Ρωσία προσπαθεί να μας διαιρέσει”, σημείωσε ότι ως τώρα δεν το έχει καταφέρει και τόνισε ότι “δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους”.

Οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσία βρίσκονται ξανά στο σημείο της αφετηρίας προ της πτώσης του τοίχους του Βερολίνου, η Ρωσία δεν μετατράπηκε σε κανονική δημοκρατία και ο ενιαίος πολιτικός χώρος από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ ουδέποτε έγινε πραγματικότητα, επεσήμανε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι από ταξίδι του εισέπραξε την άρνηση της Ρωσίας να ξεκινήσει ένα σοβαρό διάλογο με την ΕΕ, όσο η ΕΕ συμπεριλαμβάνει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ατζέντα. 

Ο ίδιος επεσήμανε το πλαίσιο έντασης και το ρίσκο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε το ταξίδι του στη Μόσχα και προειδοποίησε ότι ανησυχεί πολύ περισσότερο μετά τις επαφές που είχε, καθώς η Ρωσία διολισθαίνει σε πλήρως αυταρχικό καθεστώς, χωρίς κανένα άνοιγμα για το δημοκρατικό πολίτευμα και το κράτος δικαίου. 

Επιπλέον, ο Ζ. Μπορρέλ, επεσήμανε ότι η Ρωσία απομακρύνεται από την ΕΕ και θεωρεί το φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα ότι αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ίδια. 

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς Ρωσίας να μπει σε συζητήσεις με την ΕΕ ούτε για τις περιφερειακές κρίσεις, την εισβολή στην Ουκρανία ή το καθεστώς της Λευκορωσίας και το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν τον πρόεδρό τους. 

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Ναβάλνι παρά τις εκκλήσεις του Υπάτου Εκπρόσωπου προς τον Σ. Λαβρόφ δεν υπήρξε καμία βελτίωση, ενώ παρομοίως η Ρωσία επέλεξε να προχωρήσει σε μια επιπλέον επιθετική κίνηση προς την ΕΕ με την απέλαση των τριών διπλωματών. 

Επισημαίνοντας την προοπτική των κυρώσεων, ξεκαθάρισε ότι ταυτόχρονα η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών στη χώρα αυτή, η οποία δεν συμμερίζεται απαραίτητα τις επιλογές της ηγεσίας της.

Δειτε Επισης

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ