Τη στήριξη Γαλλίας στις προσπάθειες για επίλυση του θέματος των αγνοουμένων, εξέφρασε η Γαλλίδα Πρέσβειρα

Το ζήτημα των αγνοουμένων ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και η νέα Πρέσβειρα της Γαλλίας Salina Grenet – Catalano, η οποία υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του θέματος εξέφρασε την ετοιμότητα της Γαλλίας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιότητας του Επιτρόπου Προεδρίας.

«Ιδιαίτερη αναφορά από τον κ. Φωτίου  έγινε για το τραγικό πρόβλημα των αγνοουμένων, τονίζοντας, για ακόμα μια φορά, ότι η Κυβέρνηση το χειρίζεται πρωτίστως ως ένα σοβαρό ανθρωπιστικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση, αφού πρόκειται για μια τραγωδία που προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία για σχεδόν μισό αιώνα σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα και να πάρει τις ανθρωπιστικές και πολιτικές αποφάσεις, που θα είναι καθοριστικές για την επίτευξη προόδου.

«Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη εφαρμογής από την Τουρκία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, κατάθεσης όλων των στοιχείων από τις ταφές που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών, καθώς και στην ανάγκη κατάθεσης των στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού, που αφορούν τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων Ελληνοκυπρίων από τους αρχικούς χώρους ταφής», σημειώνεται.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαρίστησε την κ. Grenet – Catalano για τη μέχρι τώρα βοήθεια και στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την πεποίθηση του ότι η ανθρωπιστική πολιτική που ακολουθεί η Γαλλία θα συνεχιστεί προς όφελος των δοκιμαζομένων οικογενειών.

Ο Επίτροπος Προεδρίας συζήτησε επίσης με την κ. Grenet – Catalano το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα διασποράς.

«Από την πλευρά της η κ. Grenet – Catalano υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του θέματος της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία και την ετοιμότητα της Γαλλίας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα