Δευτέρα 19 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Τη στήριξη Γαλλίας στις προσπάθειες για επίλυση του θέματος των αγνοουμένων, εξέφρασε η Γαλλίδα Πρέσβειρα

  01/02/2021 13:20
Τη στήριξη Γαλλίας στις προσπάθειες για επίλυση του θέματος των αγνοουμένων, εξέφρασε η Γαλλίδα Πρέσβειρα

Τη στήριξη Γαλλίας στις προσπάθειες για επίλυση του θέματος των αγνοουμένων, εξέφρασε η Γαλλίδα Πρέσβειρα

  01/02/2021 13:20

Το ζήτημα των αγνοουμένων ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και η νέα Πρέσβειρα της Γαλλίας Salina Grenet – Catalano, η οποία υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του θέματος εξέφρασε την ετοιμότητα της Γαλλίας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιότητας του Επιτρόπου Προεδρίας.

«Ιδιαίτερη αναφορά από τον κ. Φωτίου  έγινε για το τραγικό πρόβλημα των αγνοουμένων, τονίζοντας, για ακόμα μια φορά, ότι η Κυβέρνηση το χειρίζεται πρωτίστως ως ένα σοβαρό ανθρωπιστικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση, αφού πρόκειται για μια τραγωδία που προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία για σχεδόν μισό αιώνα σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα και να πάρει τις ανθρωπιστικές και πολιτικές αποφάσεις, που θα είναι καθοριστικές για την επίτευξη προόδου.

«Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη εφαρμογής από την Τουρκία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, κατάθεσης όλων των στοιχείων από τις ταφές που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών, καθώς και στην ανάγκη κατάθεσης των στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού, που αφορούν τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων Ελληνοκυπρίων από τους αρχικούς χώρους ταφής», σημειώνεται.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαρίστησε την κ. Grenet – Catalano για τη μέχρι τώρα βοήθεια και στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την πεποίθηση του ότι η ανθρωπιστική πολιτική που ακολουθεί η Γαλλία θα συνεχιστεί προς όφελος των δοκιμαζομένων οικογενειών.

Ο Επίτροπος Προεδρίας συζήτησε επίσης με την κ. Grenet – Catalano το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα διασποράς.

«Από την πλευρά της η κ. Grenet – Catalano υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του θέματος της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία και την ετοιμότητα της Γαλλίας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας