Στην Ουχάν η ομάδα του ΠΟΥ-Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ θα επισκεφθεί σήμερα την αγορά στην Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019. Σε αγώνα δρόμου οι χώρες παγκοσμίως για τους εμβολιασμούς με τον ρυθμό καταγραφής κρουσμάτων να συνεχίζεται.

ΚΙΝΑ

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ερευνά την προέλευση του νέου κορωνοϊού στην κινεζική πόλη Ουχάν αναμένεται να επισκεφθεί αργότερα σήμερα την αγορά Χουανάν, το κέντρο χονδρικής πώλησης θαλασσινών όπου εντοπίστηκε αρχικά ο νέος κορωνοϊός.  Η πρόσβαση του κοινού στην αγορά --που τώρα φρουρείται σε 24ωρη βάση-- έχει περιοριστεί αυστηρά από τότε που έκλεισε στις αρχές του περασμένου χρόνου. Πριν κλείσει, ήταν μια αγορά με μεγάλη κίνηση και εκατοντάδες πάγκους πώλησης προϊόντων. 

Κάποιοι Κινέζοι διπλωμάτες και κρατικά μέσα ενημέρωσης αμφιβάλλουν ότι ο ιός προήλθε από την αγορά αυτή και στηρίζουν θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες πιθανόν να προήλθε από άλλη χώρα. 

Σύμφωνα με ειδικούς, η αγορά της Χουανάν συνεχίζει να έχει σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό της προέλευσης του ιού, καθώς η πρώτη εστία των κρουσμάτων ταυτοποιήθηκε εκεί. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ένα ακριβές πρόγραμμα επισκέψεων, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων σχεδιάζει να επισκεφθεί την αγορά Χουανάν και το Wuhan Institute of Virology.

ΗΠΑ

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία ενός κέντρου που χορηγούσε εμβόλια κατά του κορωνοϊού στο Λος Άντζελες, όπως μετέδωσαν αργά χθες αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά των εμβολίων και υπέρ της άρσης των περιοριστικών μέτρων, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κέντρου εμβολιασμών, στο Dodger Stadium, ένα από τα σημαντικότερα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Οι ΗΠΑ μετρούν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων λόγω της Covid-19 στον κόσμο. Πάνω από 26 εκ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί στη χώρα και 439.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. 

Η κομητεία του Λος Άντζελες, όπου τα κρούσματα Covid-19 αυξήθηκαν αυτόν τον χειμώνα, εμβολιάζει επί του παρόντος μόνο τους εργαζομένους των υπηρεσιών υγείας που είναι στην πρώτη γραμμή και τους πολίτες άνω των 65 ετών. Ακόμα και για αυτές τις ομάδες πολιτών ο προγραμματισμός ενός ραντεβού είναι πολύ δύσκολος, με τις δόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech και Moderna να είναι σε περιορισμένο αριθμό. 

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι ανέστειλε το σχέδιό του για τον εμβολιασμό των κρατουμένων του Γκουαντάναμο, μετά από αντιδράσεις για την έλλειψη εμβολίων για ιατρικό προσωπικό, ηλικιωμένους και ευάλωτες

ΓΑΛΛΙΑ

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται στη Γαλλία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γύρω στους 27.000, όπως και εκείνος των ασθενών σε ΜΕΘ (περίπου 3.000), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Αρχή Υγείας της Γαλλίας. 

Σήμερα, 27.242 άνθρωποι νοσηλεύονταν λόγω Covid-19, εκ των οποίων οι 3.103 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Κατά μέσο όρο, στις 7 τελευταίες ημέρες, γίνονται περίπου 1.600 εισαγωγές ασθενών με νέο κορωνοϊό κάθε ημέρα στη Γαλλία.  Εξάλλου, 242 θάνατοι καταγράφηκαν σε νοσοκομεία σε διάστημα 24 ωρών, με το σύνολο να ανέρχεται σε περισσότερους από 75.000 νεκρούς από την αρχή της επιδημίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11.192 στα 2.216.363, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 399 στους 56.945, σύμφωνα με την καταμέτρηση.

Η Γερμανία παραγγέλνει εμβόλια για το 2022 στην περίπτωση που χρειαστούν κανονικές ή ενισχυτικές δόσεις προκειμένου να παραμείνει άνοσος ο πληθυσμός έναντι των μεταλλάξεων της COVID-19, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην προμήθεια και χορήγηση των εμβολίων, λέγοντας πως 2,3 εκατομμύρια Γερμανοί εκ των συνολικά 83 εκατομμυρίων έχουν ήδη λάβει μία δόση.

ΙΤΑΛΙΑ

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας AIFA ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 που παράγουν η εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μία ημέρα μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. 

Η AIFA συνέστησε την κατά προτίμηση χρήση του εμβολίου για τους ενήλικες ηλικίας 55 ετών και κάτω. Το εμβόλιο είναι το τρίτο που παίρνει το πράσινο φως στην ΕΕ έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 58.462 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.279 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 223.945 νεκρούς επί συνόλου 9.176.975 μολύνσεων από την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα.

ΜΕΞΙΚΟ

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.495 ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 15.337 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 158.074 νεκρούς επί συνόλου 1.857.230 μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

ΒΟΛΙΒΙΑ

Ο Βολιβιανός Πρόεδρος Λουίς Αρτσε ανακοίνωσε χθες πως η χώρα κατέληξε σε μια συμφωνία να παραλάβει σχεδόν 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων της Covid-19 μέσα στον Φεβρουάριο, μέσω του μηχανισμού COVAX,του οποίου ηγούνται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η συμμαχία για εμβόλια GAVI.

Η Βολιβία παρέλαβε την Πέμπτη μια πρώτη παρτίδα 20.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, του Sputnik V, η οποία θα αξιοποιηθεί για την ανοσοποίηση μελών του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η Αυστραλία θα προσκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα φαρμακεία να συμμετάσχουν σε ένα χρηματοδοτούμενο από την Κυβέρνηση πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, καθώς η χώρα πλησιάζει τις 14 συνεχόμενες μέρες χωρίς να έχει καταγράψει τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα του νέου κορωνοϊού. 

Η Κυβέρνηση θα ζητήσει από τα περίπου 5.800 φαρμακεία της χώρας να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα, πληρώνοντας αυτά να χορηγούν εμβόλια, παράλληλα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. "Αυτό σημαίνει περισσότερα σημεία παρουσίας για τους Αυστραλούς όπου μπορούν να λάβουν το εμβόλιο κατά της Covid-19", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.

Από την αρχή της πανδημίας 29.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν μολυνθεί με τον ιό και 909 έχουν υποκύψει στην Covid-19. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει να εμβολιάζει από τα τέλη Φεβρουαρίου ομάδες προτεραιότητας, όπως ηλικιωμένους και αυτόχθονες Αυστραλοί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Η εκστρατεία εμβολιασμών περιλαμβάνει επίσης το εμβόλιο της AstraZeneca, αν και το παρασκεύασμα αυτό δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αυστραλιανή Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα