«Να μπει τέλος σε άτυπες επιστροφές και βία κατά προσφύγων»

Έκκληση να τερματιστούν οι άτυπες αναγκαστικές επιστροφές και η βία κατά των προσφύγων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και παράλληλα καλεί τα κράτη να διερευνήσουν και να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές.

Σε ανακοίνωση η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αυξανόμενη συχνότητα των περιστατικών άτυπων απελάσεων και αναγκαστικών επιστροφών (pushbacks) προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Σε δηλώσεις της η Βοηθός Ύπατη Αρμοστής σε θέματα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Gillian Triggs είπε ότι «η Ύπατη Αρμοστεία λαμβάνει μεγάλο όγκο αναφορών ότι ορισμένα Ευρωπαϊκά κράτη περιορίζουν την πρόσβαση στο άσυλο, επιστρέφουν ανθρώπους αφού έχουν φτάσει στο έδαφος ή τα χωρικά τους ύδατα και κάνουν χρήση βίας εναντίον τους στα σύνορα».

«Οι άτυπες αναγκαστικές επιστροφές (pushbacks) διεξάγονται με έναν βίαιο και προφανώς συστηματικό τρόπο. Βάρκες με πρόσφυγες σπρώχνονται πίσω στο νερό. Άνθρωποι, που έχουν αποβιβαστεί στην ξηρά, παραλαμβάνονται και μετά προωθούνται πίσω στη θάλασσα. Ακόμα, πολλοί αναφέρουν χρήση βίας και κακομεταχείριση από τις κρατικές δυνάμεις», σημείωσε η κ. Triggs, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των δικαιωμάτων των προσφύγων δεν είναι επιλογή, είναι νομική και ηθική υποχρέωση. Τα κράτη έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να διαχειρίζονται τα σύνορά τους τηρώντας το διεθνές δίκαιο. Όμως θα πρέπει επίσης να επιδεικνύουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι άτυπες επιστροφές είναι απλώς παράνομες», πρόσθεσε η κ. Triggs σημειώνοντας ότι «το να ζητά κανείς άσυλο είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Ούτε η πανδημία του COVID-19 δίνει το περιθώριο εξαιρέσεων. Είναι εφικτή τόσο η προστασία από την πανδημία όσο και η διασφάλιση της πρόσβασης σε δίκαιες και ταχείες διαδικασίες ασύλου.»

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για επείγουσα διερεύνηση των καταγγελλόμενων περιστατικών παραβιάσεων και κακομεταχείρισης με βάση αξιόπιστες μαρτυρίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται από αναφορές μη κυβερνητικών οργανώσεων, μέσων ενημέρωσης και δημόσιων πηγών, αναφέρεται.

Οι αριθμοί των αφίξεων στην ΕΕ συνεχίζουν να μειώνονται κάθε χρόνο. Ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν μέσω θάλασσας και ξηράς το 2020 (95.000 άτομα) μειώθηκε κατά 23 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2019 (123.700 άτομα) και κατά 33 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2018 (141.500 άτομα), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι