Ζήτησε την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς από την Τουρκία η Γερμανία

Η γερμανική Κυβέρνηση  ζητά την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιτράς, φυλακισμένου στην Τουρκία πολιτικού της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel, η γερμανική Κυβέρνηση κάλεσε την Άγκυρα να υποχωρήσει και να αποδεχθεί τις ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

"Το ΕΔΑΔ διαπίστωσε ότι η Τουρκία παραβιάζει την ΕΣΔΑ φυλακίζοντας τον  Ντεμιρτάς και ενεργεί με πολιτικά κίνητρα»" αναφέρει ο Μιγκέλ Μπέργκερ, Υφυπουργός Εξωτερικών, σε απάντησή του σε επερώτηση του μέλους της Αριστεράς στο Κοινοβούλιο, Εβρίμ Σόμερ. 

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση προέτρεψε την Τουρκία να τον απελευθερώσει αμέσως και θα συνεχίσει να τάσσεται στις Επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέρ του να κληθεί η Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».

Τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είχε επιχειρήσει να διευθετήσει τα πολυάριθμα σημεία διαμάχης με την ΕΕ.

Η Ένωση, με τη σειρά της, δεν προχώρησε την Δευτέρα σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. «Δεν επιτρέπεται να υπάρξουν παραχωρήσεις έναντι του καθεστώτος Ερντογάν με τη μορφή του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ή της διευκόλυνσης του Εμπορίου, εφόσον δεν έχει δεσμευτεί να σέβεται το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η βουλευτής Σόμερ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ,  τουρκικά πλοία πραγματοποίησαν πρόσφατα έρευνες για φυσικό αέριο στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα. Ο Eρντογάν υποχώρησε αρχικά σε αυτήν την αντιδικία. Προφανώς αναμένει, μεταξύ άλλων, την επέκταση της υπάρχουσας Τελωνειακής Ένωσης και την βοήθεια της ΕΕ για τους Σύρους στην Τουρκία.

Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Ντεμιρτάς ήταν εκ των επικεφαλής του αριστερού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, το οποίο πρόσφατα έλαβε πολλές ψήφους στο κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Στις προεδρικές εκλογές του 2014 ήταν ένας από τους τρεις υποψηφίους που κατέβηκαν αντίπαλοι του Eρντογάν, ενώ το 2016 συνελήφθη κατηγορούμενος για προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση